Det første området som kan bli bilfritt – om byrådet for det som det vil – ligger rundt rådhuset og Aker Brygge. Her bor det om lag 2700 mennesker, skriver VG.
Bymiljøetaten skal nå fortsette arbeidet med å utrede nullutslippssone etter at den første rapporten forelå i oktober.
Miljø – og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG).
Foto: Heidi Fjørtoft Klokk– Vi sikter på en trinnvis utvidelse. Fagfolkene foreslår i første omgang å starte med området som kalles «Bilfritt Byliv» innenfor ring 1, og så utvide sonen til å inkludere ring 2. Målet er å utrede alternativene slik at dette kan implementeres i løpet av 2026 i ring 2, og i ring 1 innen utgangen av neste år, sier miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) til VG søndag.
Berg redegjorde også for planene i Debatten på NRK i januar.
– Mitt råd til alle som har muligheten i Oslo er å kvitte dere med fossilbilen så raskt som mulig. Det vil bli vanskeligere å kjøre fossilbil i Oslo framover, sa Lan Marie Berg i Debatten på NRK i januar.
– Kvitt dere med fossilbilen
Planene er utførlig beskrevet i en rapport om nullutslippssoner, og på KlimaOslo.no. Her påpekes det at selve ring 2 og riksveinettet, som E18, er ekskludert fra nullutslippssonene.
Bakgrunnen er at Oslo ønsker å bli en tilnærmet nullutslippsby i 2030.
Det rødgrønne byrådet ser altså for seg at det kan bli ulovlig med fossildrevne biler innenfor hele ring 2, som altså er en av de mest sentrale veiene gjennom Oslo, i løpet av 2026.
Det bor i dag 155.000 mennesker innenfor ring 2 i hovedstaden, eller rundt dobbelt så mange som i Drammen by.
På spørsmål fra VG om hvor folk som bor i gamle bygårder uten parkeringsgarasjer innenfor ring 2 skal lade elbilen, svarer Lan Marie Berg at man har en målrettet strategi i Oslo kommune om å bygge ladestolper i boligstrøk.
- Bakgrunn:
Lading av elbil på gata i Oslo.
Foto: Gorm Kallestad / NTBHøyre setter ned foten
Planene forutsetter at staten gir grønt lys. Oslo kommune har i dag ikke egen myndighet til å opprette en nullutslippssone, men regjeringen har signalisert at den vil åpne for noen prosjekter i Oslo og Bergen.
Alle partier unntatt Frp og Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger (FNB) har gått inn for gradvis innføring av nullutslippssoner.
Men Høyre i Oslo sier at de ikke vil gå med på en så rask innføring av de nye forbudene som det nå legges opp til.
– Forbud mot bensin- og dieselbiler innenfor ring 2 allerede i 2026 kommer Høyre ikke til å bli med på. Det vil i praksis stenge folk inne med bilene sine, sier Nicolai Øyen Langfeldt, Miljø- og samferdselspolitisk talsperson i Oslo Høyre.