Her havner ribberestene

Det er ikke all julemat som passerer norske ganer. I løpet av januar kaster folk i drammensdistriktet 300 tonn mer matavfall enn vanlig.

Ribberester

MASSE MAT: Vi kaster 30 prosent mer mat i januar enn resten av året.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

Det er travle dager for søppelkjørerne, avfallsbeholderne er nemlig ekstra tunge i disse dager. Vi kaster 30 prosent mer matavfall i januar måned, mye av det er julegodt vi ikke rakk eller orket å få i oss.

– Vi kjøper mye mer i jula enn vi faktisk klarer å spise opp og det merker vi.

Det forteller Marianne Holen som er kommunikasjonssjef i renovasjonsselskapet i drammensregionen.

– Frykter å gå tom

Holen tror frykten for ikke å ha nok mat på bordet i jula, gjør at mange kjøper mer enn de faktisk trenger.

– Jeg tror mange er litt engstelige for å ikke ha nok mat til jula, så vi kjøper mye mer enn det vi trenger. Vi går i butikken uten handleliste, og vi sjekker ikke hva vi har i kjøleskapet fra før. Så er det mange som er opptatt av den anbefalte utløpsdato på maten vår, men folk smaker ikke på maten eller luker ikke på maten slik vi pleide før.

Marianne Holen
Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

– For eksempel en liter melk som gikk ut på nyttårsaften for eksempel, var ikke tipp topp på nyttårsaften og ødelagt dagen etter, sier Holen.

Priskrig gjør at vi kaster mer

Også lave matprisene gjør at vi kaster mer enn vanlig.

– Hvor mye vi kaster har med hvor mye vi tjener å gjøre. Til jula skal vi gjerne kose oss litt ekstra, og når maten blir så billig som den er i dag, så kjøper folk mye mer enn de ellers ville gjort.

– Hvis det er priskrig på ribbe så merker dere det ekstra godt her?

– Det gjør vi. Vi er ikke så veldig glad i priskriger på den måten.

I januar i fjor kastet folk i drammensregionen totalt 1095 tonn matavfall. Det er 300 tonn mer enn gjennomsnittet for resten av året. Nå skal ribbe og julepølse bli til drivstoff.

– Ja, det skal det heldigvis. Matavfallet fra drammensregionen skal bli til biogass, og biogass er den mest miljøvennlige drivstoffet vi kan putte på tanken. I tillegg blir det også til et kompostprodukt.