Her forsvinner mobilmasten

Norges Miljøvernforbund tok saksen fatt og aksjonerte mot det de mener er ulovlig oppsatte mobilmaster.

Klipping av mobilmast

Kurt Oddekalv (t.v.) i full gang med å fjerne en av Frogners mobilmaster.

Foto: Frode Wik / NRK

Mobilselskapet MTU unnlot å søke om godkjennelse da de monterte tre mobilantenner på taket av en bygård på Frogner i Oslo.

Det liker Norges Miljøvernforbund (NMF) dårlig. I dag tok de saksen fatt, og klippet over en av mobilmastene.

- Mobilmaster popper opp ukontrollert

Verken naboer eller Plan- og bygningsetaten ble varslet da tre mobilantenner ble montert på taket i en bygård i Bygdøy Allé 39 på Frogner denne sommeren.

- Vi kan ikke ha et samfunn der mobilmaster popper opp ukontrollert. Mobilselskapene setter opp master der det passer dem for å få dekning, men vi mener de må ta hensyn til folk. Derfor demonterte vi en av mobilsenderne i dag. Den var montert ulovlig, sier Kurt Oddekalv, leder i NMF, til NRK Østlandssendingen.

- Hva er problemet med mobilmastene?

- Selskapene som setter dem opp tar ikke hensyn til at folk blir plaget av dette. Mobilsenderne står på dag og natt, og hvis du bor i området rundt blir du bestrålet av farlige stråler enten du vil eller ikke. Hvis folk blir syke av dette er det ingen som tar ansvar, svarer Oddekalv.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bygdøy Allé 39

Mobilmasten på taket av denne Frogner-bygården ble fjernet mandag ettermiddag.

Foto: Frode Wik / NRK

Leverer anmeldelse og mobilmast til politiet

Forbundet mener disse mobilmastene kun er et av mange eksempler på at selskaper setter opp mobilmaster uten å søke om godkjenning. I kveld leverer de inn en politianmeldelse.

- Vi holder på å skrive en anmeldelse nå, som vi leverer til politiet sammen med beviset på den kriminelle handlingen, altså mobilmasten, opplyser Oddekalv.