Da USA flyttet sin ambassade til Huseby i mai i fjor, ble et landemerke midt i Oslo stående tomt. Trekanten er et av landets fremste eksempler på etterkrigsmodernisme.
Nå foreslår Byantikvaren å frede store deler av byggets eksteriør og interiør, en fredning som ble varslet allerede i 2016. Fredningen støttes av Oslo kommune, og ligger nå til godkjenning hos Riksantikvaren.
– Bygget har en helt spesiell arkitektur, og er utført av en av de store arkitektene. Dette har vært USAs ambassade i en viktig periode i forholdet mellom USA og Norge, sier Morten Stige, avdelingsleder hos Byantikvaren om bakgrunnen for fredningen.
Bygget ble solgt til eiendomsinvestor Ivar Tollefsen. Han vil foreløpig ikke si noe om hva bygget skal brukes til og vil heller ikke kommentere fredningsforslaget.
- Les også: Slik ser den nye ambassaden ut
Bygget stod ferdig i 1959. Arkitekten valgte å fylle den trekantede tomten ved slottet med et trekantet bygg.
Foto: NTB scanpixGongongen er borte
Den sorte betongtrekanten ble tegnet av den finsk-amerikanske stjernearkitekten Eero Saarinen og sto ferdig i 1959.
Ambassadørens kontor, biblioteket og kantinen er blant rommene som foreslås fredet, inkludert hele andre etasje.
Atriet i hjertet av bygget trekkes også frem som en viktig del av fredningen. Men gongongen som hang over bassenget, er borte.
Den har amerikanerne tatt med seg fordi den skal inngå i en aldri så liten gongong-samling.
– Gongen er blitt transportert til Dublin, hvor den vil bli gjenforent med to andre gonger av samme kunstner, Harry Bertoia. Etter planen skal alle tre gongene stilles ut i hagen ved den amerikanske ambassadørens residens i Dublin, skriver ambassaden i en e-post til NRK.
- Les også:
Atriet er en viktig del av fredningen. Bassenget i midten består, men gongongen er tatt ned.
Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRKHåper det åpnes for folk
I mange år var atriet og biblioteket åpent for publikum. På 50- og 60-tallet kunne man låne plater og lese bøker i biblioteket med 20.000 bind.
Stige håper at deler av bygget igjen kan bli tilgjengelig for allmennheten.
– Vi har et ønske om at det blir tilgjengelig, men det er eieren som bestemmer.
Blant det som ikke inngår i fredningen er de markante sikkerhetsgjerdene rundt ambassaden som ble oppført for å hindre terrorangrep. Nå har den nye eieren frist til 15. mai med å fjerne disse.
På fasaden valgte Saarinen å bruke en kunststein av polerte betongelementer med tilslag av sort labrador-granitt.
Foto: norway.usembassy.govTatt godt vare på
Da USA eide bygget, hadde antikvaren ingen mulighet til å si noe på bruken. Men Stige sier amerikanerne har tatt godt vare på det likevel.
– De har behandlet det overraskende bra. Det har selvfølgelig skjedd ting der gjennom tidene, men de har bevart mye av det originale i bygget.
Det originale møblementet er derimot spredt for alle vinder.
– Det hadde vært fint med original innredning. Den er det nesten ingenting igjen av. Den havnet nok i containere og på loppemarked, sier Stige.