Her får du mest bolig for pengene du tjener

I Oslo har ikke folk råd til mer enn en halv gjennomsnittsbolig. Er du villig til å flytte litt ut av hovedstaden lever du mye bedre på inntekten din. Og i Røyrvik i Trøndelag har du aller mest å rutte med etter at boutgiftene er betalt.

Bolig til salgs i Røyrvik kommune april 2017

MYE BOLIG FOR LITE: Denne eneboligen i Røyrvik, som er til salgs i april 2017, har et bruksareal på 133 m² og en prisantydning på 340.000 kroner.

Foto: Eivind W. Skorstad

Eiendomsmegler Daniel Lislerud

Det er mulig å få mye bolig for pengene i deler av Vestby, men også her er prisene på vei oppover, sier eiendomsmegler Daniel Lislerud.

Foto: Fotoetcetera

Folk i Vestby og Ullensaker er blant de i landet som får mest bolig for pengene de tjener.

– Det er såpass nære Oslo at man til en viss grad drar med seg Oslo-inntekten, men boligprisene har ikke kommet så høyt at inntekten blir spist opp, sier Bjørn Helge Nygaard, befolkningsanalytiker i Prognosesenteret.

Mens innbyggere i Oslo gjennomsnittlig har råd til en halv bolig, har folk i Vestby råd til 1.3 boliger. Enn så lenge.

– Folk som jobber i Oslo har fått øynene opp for Vestby. Vi ser at oslofolk kommer hit og vinner budrundene, sier megler i Eiendomsmegler 1 i Vestby, Daniel Lislerud.

Kommunene rundt Gardermoen er i vekst, blant annet fordi flyplassen har skapt arbeidsplasser. Mange jobber i typisk lavtlønnede serviceyrker. Likevel kan man skvise mye ut av kronene sine i Ullensaker og andre kommuner rundt flyplassen.

Laster innhold, vennligst vent..

Prognosesenteret har sett på hvor mange gjennomsnittsboliger en person med gjennomsnittlig kjøpskapasitet har råd til ved å beregne lånekapasitet basert på inntekt og egenkapital.

Billigst i landet

Henrik Båfjord

Eiendomsmegler Henrik Båfjord sier det er overskudd på boliger i Røyrvik, og at prisene derfor presses ned.

Foto: Boli eiendomsmegling

Fjellkommunen Røyrvik i Nord-Trøndelag topper statistikken. En gjennomsnittsinnbygger her har råd til å kjøpe 1,54 boliger.

Tar du med deg Oslo-inntekten og flytter nordover kan du slå til med nesten fem boliger i Røyrvik.

– Røyrvik er et gammelt gruvesamfunn. Nå er det færre arbeidsplasser og et overskudd av boliger i kommunen. I tillegg er det ikke alltid like god standard på disse boligene, sier megler Henrik Båfjord i Boli Eiendomsmegling. Båfjord.

Boligområde i Vestby, mot Vestby sentrum

BILLIG, ENN SÅ LENGE: I Vestby får innbyggerne mer bolig for pengene de tjener enn nesten alle andre kommuner i landet, enn så lenge. Stadig oftere er det nå folk fra Oslo som vinner budrundene.

Foto: Fotoetcetera

Bjørn Helge Nygaard, Prognosesenteret

Boligmarkedet i Oslo er beintøft, særlig for dem under 30 år, sier Bjørn Helge Nygaard fra Prognosesenteret.

Foto: Prognosesenteret
Minst for pengene i Oslo

I Oslo slår statistikken skjevt ut fordi kommunen huser både de rikeste og de fattigste i landet. Likevel sier tallene noe om hvor stort presset på boliger er her.

– Det er jo egentlig litt trist at et lærerpar i Oslo ikke har sjans til å kjøpe seg leilighet på 60 m² i et nytt prosjekt, sier Nygaard.

Ikke i noen av de andre store kommunene i landet får man like lite bolig for pengene sine som i hovedstaden.

Laster innhold, vennligst vent..

Størst kjøpskapasitet i Asker, Bærum og Oppegård

Til tross for skyhøye boligpriser også i Asker, Bærum og Oppegård har folk her råd til mer.

– Innbyggerne og boligprisene er mer samkjørt i Asker og Bærum. Der bor de rikeste, og de har råd til dyre boliger, sier Nygaard.

Mens en gjennomsnittsnordmann har råd til å bruke tre millioner kroner på bolig, har gjennomsnittsinnbyggeren i disse kommunene råd til å kjøpe boliger til seks og sju millioner kroner.