Her er seniorene hekta på yoga

Trodde du yoga kun var for myke, unge kropper tar du feil.

Senioryoga

HEKTA: Gunn Soot (fra venstre) Esther Sæther, Ellen Müssel og Eli Lerkelund forteller at yoga hjelper på helsen og balansen.

Foto: Karin Grønn Madshus / NRK

– Kjenn at du ligger godt med bena godt fra hverandre og armene godt ut langs siden. Opplev den frie pusten. Pusten slik den er når du ikke gjør noe som helst, sier yogainstruktør Sigrun Aaen Holst ved Yogatid.

Et svalt rom. Midt i sommervarmen i Drammen sentrum høres lyden av lange og rolige åndedrag akkompagnert av myke bevegelser som varmer opp og myker opp stive muskler.

– Dette er en senioryogatime for viderekommende, sier elev Gunn Soot og ler sammen med de andre elevene.

Sammen med Esther Sæther, Eli Lerkelund og Ellen Müssel er hun blant 17 deltakere på senioryogakurset hver onsdag. De er yogafrelst og kan ikke tenke seg et liv uten.

– Jeg er nok ganske stiv, men har veldig godt av yoga. Man får strukket ut og brukt alle musklene i kroppen. Vi lærer pust og meditasjon ordentlig, sier Sæther.

– Jeg sluttet å jobbe da jeg var 65 og hadde hatt en aktiv jobb som sykepleier. Jeg trengte å bevege meg for å vedlikeholde kroppen, sier Soot.

Senioryoga

'SVAIENDE PALMETRÆR': Instruktør Sigrun Aaen Holst ved Yogatid i Drammen instruerer elevene i 'svaiende palmetrær'.

Foto: Karin Grønn Madshus / NRK

Tannpuss og balansekunst

– Senioryoga er ikke så veldig forskjellig fra de andre kursene, men vi har plukket ut øvelser og lagt til rette slik at det også er bra for en kropp som forandrer seg når alderen kommer, sier Aaen Holst.

I disse timene jobbes det mye med sirkulasjonsøvelser hvor man beveger på leddene for å bedre blodsirkulasjonen. Øvelsene skal også styrke muskulatur og tøyer mildt.

– Jeg er opptatt av at vi skal jobbe med balanse, sier hun.

Elevene smiler og nikker bekreftende.

– Ja, takk det er veldig vanskelig, men jeg har blitt bedre nå. Jeg har øvd meg litt, smiler Sæther.

– Vi kaller det tannpussestillingen fordi man kan legge den inn i hverdagen når man for eksempel pusser tennene, forklarer Aaen Holst.

Fri fra alle inntrykk i hverdagen

Yoga er ikke bare for treningsnarkomane, yogaprinsesser på Instagram og superåndelige. Den eldste eleven Sigrun Aaen Holst har har hatt er 90 år.

– På yoga blir man tatt ut av strømmen. Vi er omgitt av så mange inntrykk og stimuli hele tiden, sier yogaelev Ellen Müssel.

Hun opplever at konsentrasjon og fokus gjør godt.

– Når jeg kommer hit kan jeg overgi meg. Det er derfor jeg ikke vil gå på aerobic. Det er alt for mye lyd og hopp og sprett. Her blir jeg bare fokusert på det jeg skal gjøre.

– Å bli oppmerksom på hvordan vi puster er en veldig viktig del av yogaen. Når det er mye stress og mas og masse inntrykk har vi lett for å låse pusten og skape spenning og stress, sier Aaen Holst.

Senioryoga

YOGAGLEDE: Gunn Soot, Esther Sæther, Ellen Müssel og Eli Lerkelund får i tillegg til ro i sjelen også sosialt samvær på yogatimene. De kan ikke tenke seg et liv uten.

Foto: Karin Grønn Madshus / NRK