Hopp til innhold

– Ulven etablerer seg i Østmarka

Rovviltkontakten i Statens Naturoppsyn mener ulven som angrep en elghund i Oslo, nå markerer revir i Østmarka.

Ulv i Østmarka og død hund

Statens Naturoppsyn tror at ulven skal ha tatt livet av en elghund i Oslo fordi hunden kom inn i ulvens revir.

Foto: NRK/Privat

I midten av februar fanget et rovviltkamera i Høland opp hannulven. I seks uker har den streifet rundt i Østmarka.

– Den ble observert i Rødenes, så har den gått gjennom Trøgstad, over Øyeren, innom Enebakk og så mot Rælingen, sier rovviltkontakt Torbjørn Tveter i Statens Naturoppsyn.

Og vargen har vært i medias søkelys før, mener Tveter.

– Ja, dette er nok ulven som gikk til angrep på en elghund i Oslo. Jeg kjenner igjen sporene fra Lindeberg, så jeg er nesten helt sikker på at det er samme dyr.

Drepte elghund på Lindeberg

Oddbjørn Rosendal

Oddbjørn Rosendal.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

Hundeeier Oddbjørn Rosendal opplevde det alle hundeeiere frykter i begynnelsen av mars.

Han slapp elghunden sin Wendy løs under en kveldstur, og hun kom ikke tilbake.

Først neste morgen fant han tispa en kilometer fra parkeringsplassen til Bjørka borettslag på Lindeberg.

– Da jeg kom litt lenger inn så jeg at det lå et loddent dyr der, og trodde at Wendy hadde tatt en rev. Da jeg kom tettere på og satt lys på så jeg at det var Wendy og ble helt forskrekket og skjønte ingen ting.

Statens Naturoppsyn ble varslet, og konstaterte at Wendy var blitt drept av ulv.

Kan ha slått seg ned med en tispe

Thorbjørn Tveter

Rovviltkontakt Torbjørn Tveter

Foto: NRK

Ut fra hva rovviltkontakt Torbjørn Tveter kan se dreier det seg om en eldre hannulv.

Siden den har holdt seg i Østmarka så lenge, er det naturlig å tro at den har planer om å slå seg ned i området.

– Det virker som den markerer revir, blant annet fordi den har gått til angrep på hunder. Ulver gjør ikke det, hvis han ikke mener at det er hans område, sier Tveter.

Det er også grunn til å tro at ulven ikke er alene.

– Hvis dette er den hannulven vi tror det er, så har han streifet innom området vårt flere ganger. Når den nå markerer revir tyder det på at han har slått seg ned med en ulvetispe.

Hvis det er tilfelle, er det første gang siden 1800-tallet at ulv har slått seg ned i Østmarka, skriver Østlandets Blad.

Skogeiere kan tape inntekter

Øystein Toverud

Øystein Toverud.

Foto: Utmarksavdelingen

– Myndighetenen har bestemt at vi skal ha en ulvesone. Oslo og deler av Akershus ligger innenfor den, så da synes jeg ikke det er noe sensasjonelt at det er ulv i Østmarka, sier daglig leder i Utmarksavdelingen i Akershus og Østfold Øystein Toverud.

Vanlige folk trenger heller ikke å bekymre seg for ulv i nærområdet, mener Toverud. Et nytt revir i Østmarka vil først og fremst gå ut over skogeiere som leier ut jaktterreng.

– Ulven spiser mellom 100 og 150 elger i året. Blir det færre elger og fellingsretten reduseres, så betyr det tapt inntekt for skogeierne.

Også sauebønder i blant annet Enebakk, som har sauer på utmarksbeite, vil være utsatt.

– I tillegg kan jo folk bli mer skeptisk til å bruke naturområdene når de vet det er ulv der. De som bor i et ulverevir kan få begrenset livskvalitet på grunn av det.

– Betyr det at man bør se på ulvesonen på nytt?

– Jeg synes det er uinteressant å diskutere om man skal utvide eller innskrenke ulvesonen. Det som er viktig å få svar på er hvordan lokalsamfunnet berøres av å bo innenfor et ulverevir, og hva som kan gjøres for å fjerne den belastningen det eventuelt er.

– Ingen grunn til panikk

Øystein Toverud får støtte av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Espen Farstad, NJFF

Espen Farstad.

Foto: NJFF

– Nå er det ikke dokumentert at ulv har tatt for eksempel barn i moderne tid, så det er ingen reell grunn til å frykte det. Men er frykten blant folk reell, så må man ta den på alvor, sier informasjonssjef Espen Farstad.

Han understreker likevel at store rovdyr er potensielt farlige.

– Noen sier litt flåsete at det er større sjanse for å havne i en trafikkulykke enn å bli angrepet av ulv, men det kommer i tillegg - og ikke stedet for. Likevel er det ikke grunn til å være redd for ulv, sier Farstad.

Jeger- og fiskerforbundet er ikke begeistret for politikernes ulvesone.

– Vi aksepterer to til tre ulvefamilier i Norge, men vi mener belastningen blir for stor i de områdene hvor ulvebestanden er. Ulvene burde heller få streife fritt for å spre byrden, sier Farstad.

Vil ikke ha ynglende ulv i Norge

Heller ikke lederen av Energi- og miljøkomitéen på Stortinget er for ulvesonen.

Erling Sande (Sp)

Erling Sande.

Foto: SP

– Som senterpartipolitiker mener jeg at vi ikke skal ha ulveynglinger i Norge, men flertallet på Stortinget har bestemt at vi skal ha tre ynglinger innenfor ulvesonen, sier Erling Sande, som også er miljøpolitisk talsmann i partiet.

I rovviltforliket fra 2004 var Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Høyre og Kristelig Folkeparti enige om å utvide ulvesonen, og hele Oslo og Østfold, og en større del av Akershus ble innlemmet.

– Senterpartiet ønsker å begrense rovdyrtallene generelt, sier Sande.

Ulvebestanden er nådd

Iføge opplysninger fra Rovdata, som har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge, er ulvemålet nådd. Vi har dermed tre helnorske ulvefamilier i ulvesonen, og hvis det blir et valpekull i Østmarka, åpner det for jakt.

– Stortinget har bestemt at jakt er den måten vi skal regulere ulvebestanden på. Det er en mindre voldsom løsning enn hvis myndighetene skulle tatt ut ulven, og jeg tror det vil bidra til en normalisering av rovdyret, sier Farstad.

Og flere jegere vil nok melde seg for å begrense ulvebestanden.

– Hvis det er ulv i et jaktområde, så er det negativt for oss jegere. Da blir det vanskelig å jakte på hare, rådyr og kanskje elg fordi det er en stor risiko å slippe løs jakthunden. Men vi må finne oss i reglene og akseptere at ulven kan flytte seg hit og dit.