Her er Oslos underverden

Ifølge politiet utgjør hele 158 personer de farligste kriminelle gruppene i Oslo. Bare i høst har det vært flere alvorlige hendelser i gjengmiljøet.

To skutt på Aker Brygge

En bil ble truffet under skytingen på Aker brygge i august 2006.

Foto: Erik Engen

Det skriver Dagbladet som har fått tilgang til et hemmeligstemplet bedredskapsdokument som gir en oversikt over Oslo gjengene per 1. mai i år.

De fleste gjengmedlemmene er norskpakistanske, selv om det også er en rekke etnisk norske menn, noen østeuropeere og menn med annen bakgrunn. Noen få kvinner skal også ha nær tilknytning til miljøene.

Gjengmedlemmene er på mellom 15 og 40 år.

Ifølge Dagbladet mener politiet at disse er Oslos viktigste gjenger:

  • B-gjengen
  • «Fraksjonen» knyttet til B-gjengen
  • Young Guns
  • Furuset Bad Boys
  • Holmliagjengen
  • Grønlandsgutta

(Saken fortsetter under bildet)

Store politistyrker rykket ut til Furuset-området i kveld.

23.03 2007 B-gjengens leder ble skutt og skadet på Furuset.

Foto: LIEN, KYRRE / SCANPIX

Les: To siktet for Furuset-skuddene

Les: To skutt i Oslo

- Bak tusenvis av forbrytelser

Politiet mener gjengene står bak tusenvis av forbrytelser. De har dommer mot seg for ran, grove tyverier, salg, smugling og bruk av narkotika, kidnapping, tortur, bedragerier, hvitvasking vold og drap. Politiet tror at det er sentrale personer i gjengene som styrer Oslos kriminelle underverden.

Ifølge dokumentet som Dagbladet har fått tilgang til har B-gjengen «vunnet» krigen om Oslo. Gjengen utgjør nå hovedstadens største kriminelle nettverk. 37 antatt kriminelle regnes som sentrale i gjengen eller som i tett relasjon med gjengen.

Politiet mener at Rasool-familien har vært B-gjengens ledere over manger år. Mandag må familien møte i retten.

Les: Sju tiltalt etter mafiaparagrafen

Les også: 12 tiltalt for hvitvasking

(Saken fortsetter under bildet)

Politiet etter skytingen ved Aker Brygge

20.08.2006 Gjengoppgjør midt i folkemengden på Aker Brygge. To medlemmer av A-gjengen ble skutt på. En 27 år gammel mann er dømt til seks års fengsel for drapsforsøk.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Les: Gjengoppgjør midt i folkemengden

Les: Alt om oppgjøret på Aker Brygge

Følger med rekruttering

Eirik Jensen

Eirik Jensen

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- Vi har jobbet i snart to år opp mot de sentrale personene i gjengmiljøet. En av gevinstene med det er at Young Guns nå er redusert til et fåtall personer. Men B-gjengen er på gata, de er synlige. Vi føler også at de prøver å drive målbevisst rekruttering, og det noe vi må prøve å gjøre noe med, sier Eirik Jensen, leder for gjengprosjektet underlagt seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Politiet i Oslo har registrert minst 30 saker knyttet til Oslos gjenger bare de sju første månedene i år, og første halvår beslagla politiet 45 våpen tilknyttet gjengene.

- Alle de kjente aktørene har en eller annen konflikt gående. Derfor følger vi godt med. De som er sentrale lederfigurer er i skuddlinjen for motparten. Derfor følger vi de, både for å avverge at det skjer noe, men også for å finne ut hva de driver med, sier Eirik Jensen.