Hopp til innhold

Her er Oslo-russens dronning i 2015

Jenny Clemet von Tetzchner er i ferd med å klare det flere titalls russekull har forsøkt før henne. Sikre at Oslo-russen får eksamen før russetiden i 2015.

Leder Jenny Clemet von Tetzchner i Oslo Unge Høyre får med seg resolusjonskomiteen på å innstille på at Oslo Høyre skal be byrådet søke Kunnskapsdepartementet om å bli prøvefylke for eksamen før russetiden.

Leder i Oslo Unge Høyre, Jenny Clemet von Tetzschner mener mange elever får dårligere karakterer på eksamen på grunn av russetiden. Hun tror ingen er tjent med dagens ordning.

Hun er leder i Unge Høyre i Oslo, datter at tidligere utdanningsminister Kristin Clemet og nåværende stortingsrepresentant Michael Tetzschner (H), og hun har bestemt seg for å lykkes der andre har mislykkes.

– Russetiden har kommet for å bli, og elevene bruker mye tid på feiringen. Det går utover eksamensresultatene, sier Clemet von Tetzschner.

Derfor har hun blåst liv i den gamle drømmen til nær alle kommende russekull; å få avlegge eksamen før russetiden begynner.

Oppsiden er åpenbar for lederen i Oslo Unge Høyre.

– Jeg tror at eksamensresultatene blir bedre av å flytte eksamen før russetiden, og jeg tror det blir morsommere å være russ når man kan feire med god samvittighet.

Snur halvt nederlag til halv seier

Unge Høyre forsøkte å få gjennomslag for å gjøre eksamen før russetiden til en del av regjeringsplattformen til Høyre og Frp-regjeringen.

Det lyktes ikke.

Samtidig bar kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ved til bålet under en Twitter-utveksling 7. januar.

Da ble han utfordret på arbeidet med eksamen før russetiden.

Svaret var en oppfordring til å søke om å få bli forsøksordning.

Twitterkontoen til Røe Isaksen

Twitterkontoen til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen

Foto: Printscreen

Og at Oslo er godt egnet for et slikt forsøk.

Nå har Oslo Unge Høyre flagget at de vil be eget moderparti om å søke om å bli prøvefylke når Oslo Høyre avholder årsmøte i helgen.

– Det har fått god mottakelse. Resolusjonskomiteen har innstilt på å vedta forslaget, sier Clemet von Tetzschner.

Lektorlaget ber politikerne stikke fingeren i jorda

Leder for Norsk Lektorlag, Gro Elisabeth Paulsen

Leder for Norsk Lektorlag, Gro Elisabeth Paulsen.

Foto: NRK

Norsk lektorlag mener forslaget til Oslo Unge Høyre er godt.

– Dette er et gammelt forslag som også vi har støttet. Vi mener russetiden må ut av skoletiden. Russefeiringen har lett for å påvirke skolen negativt i lang tid, sier leder i Norsk Lektorlag, Gro Elisabeth Paulsen, til NRK.

Hun sier at det både går utover alle elevene på skolen, ikke bare de som er russ det enkelte år.

– Vi skulle gjerne flyttet russetiden til etter sankthans, men når vi ikke klarer det må vi være litt pragmatiske og heller flytte litt på eksamen så den er avviklet før 17. mai, sier Paulsen før hun fortsetter.

– Dagens ordning er jo et resultat av at man flyttet eksamen sent i skoleåret for at russefeiringen ikke skulle utarte. Resultatet ble bare at russefeiringen varte enda lenger. Den strategien har ikke fungert.

Hun tror det er fornuftig å sette igang et prøveprosjekt i Oslo.

– Russen i Oslo er de som leder russetrenden. Klarer man å dempe russefeiringen litt i Oslo vil det få positiv virkning for resten av landet. Derfor er det lurt å starte i Oslo, sier Paulsen.

– Vi er klare for prøveprosjekt i Oslo

Anniken Hauglie

Skolebyråd Anniken Hauglie i Oslo er positiv til forslaget fra ungdomspartiet.

Foto: Oslo Høyre

Skolebyråd Anniken Hauglie i Oslo kommune mener forslaget til Clemet von Tetzschner og Oslo Unge Høyre er godt.

– Dette er noe Høyre også tidligere har slåss for å få gjennom. Den forrige regjeringen sendte ut en høring på det, men de fikk aldri gjort noe med det. Jeg håper den nye regjeringen er positiv og gjør dette til nasjonal politikk, sier Hauglie.

Hun sier hun er positiv til å sende en søknad om at Oslo skal gå foran i et prøveprosjekt.

– Jeg tror det er gir mange fordeler, som for eksempel ro i eksamenstiden. Det beste hadde vært om dette ble nasjonal politikk, men jeg søker gjerne om å bli med i et prøveprosjekt dersom det er det som skal til, sier Hauglie.

Det kan det fort bli.

I resolusjonskomiteens instilling til vedtak på årsmøtet til Oslo Høyre heter det nemlig:

«Oslo Høyre vil at Oslo kommune søker Utdanningsdirektoratet om å gjennomføre en prøveordning med eksamen før russetiden i Oslo i 2015, som innebærer at eksamensperioden avsluttes senest 16. mai og at 17.mai markerer starten på russetiden.»