Hopp til innhold

Her er noen av Østfolds fineste turstier

Trenger du turtips? Her er DNTs forslag til noen av Østfolds fineste turstier.

Langvik i Fredrikstad

MARKA: Det er uendelig av turmuligheter i Østfold. Dette bildet er fra Langvik i Fredrikstad.

Foto: Marie Peyre

DNT har lokallag i hele landet og her får du tips til fine turstier fra lokallagene i Østfold.

Turtips fra DNT Vansjø: Årvolltangen

Årvolltangen

GANGBRU: Denne gangbrua går over Mosseelva ved Øvre Vangen.

Foto: Per Vallner

Styreleder i DNT Vansjø, Helge Jodalen, trengte ikke lang betenkningstid før han kom med sitt turforslag.

– Årvolltangen i Rygge. Det er en fin, bynær tur, forteller han.

Årvolltangen ligger på fastlandet vest i Vansjø. Turen Jodalen foreslår er på rundt 4 kilometer, men kan enkelt gjøres kortere ved å ta noen snarveier, eller lengre ved å fortsette helt ut til Elverhøy.

Årvolltangen rundt

Årvolltangen er ikke det beste stedet for de med funksjonshemninger.

– De bør finne andre stier, men det er muligheter i nærheten på den såkalte Vansjø-stien. Akkurat Årvolltangen er ganske kupert, forklarer Jodalen.

Årvolltangen

VANN: Runden rundt Årvolltangen har nærhet til både Mosseelva og Vansjø.

Foto: Per Vallner

På Årvolltangen får man nærhet til både Vansjø og Mosseelva, stien går gjennom skogen. Startpunkt for turen er ved Storebaug ved E6.

De som ønsker å grille under turen har muligheter for det på Ravnefjellet og ved Grevlingbukta. De som ønsker å ta den lengre runden helt ut til Elverhøy, da blir turen rundt 8 kilometer, har mulighet til å grille også der.

– Det er mange fine områder i vårt distrikt, men dette er nok en av de fineste rundene. Det fine er man slipper å gå samme vei frem og tilbake, det er en rundtur.

Turtips fra DNT Indre Østfold: Rakkestadfjellet

Tur

SVARTTJERN: I det lille vannet Svarttjern er det muligheter for fiske småfisk som abbor.

Foto: Per Vidar Pedersen
Per Vidar Pedersen

RAKSTING: Nestleder i DNT Indre Østfold, Per Vidar Pedersen, kommer selv fra Rakkestad og er ofte ute i skogen i kommunen.

Foto: Privat

Nestleder i DNT Indre Østfold, Per Vidar Pedersen, kommer fra Rakkestad. Han trekker frem en rundtur fra Korperudmoen om Smalen, flyslippet, Høla og Svarttjern

– Rundturen her er på omtrent 4 kilometer. Man passerer et lite vann og går opp på en høyde hvor man kan se helt til Sverige, forteller nestlederen.

For dem som ikke er lokalkjente kan man ta utgangspunkt i Bergenhuskrysset i Rakkestad. Der svinger man av mot Strømsfoss (fv. 124) og følger veien i 7 kilometer, deretter tar man av mot Budalen og følger veien til Korperudmoen. Her starter turen.

Rakkestadfjellet

– Denne turen går forbi et flyslipp fra krigens dager og man passerer en hule hvor man gjemte våpen og lignende under andre verdenskrig. Turen har et historisk tilsnitt over seg og passer utmerket for familier, forklarer Pedersen.

Svarttjern

KUPERT: Turen er i utgangspunktet ganske enkel, men den kan være utfordrende for dem som er bevegelseshemmet.

Foto: Per Vidar Pedersen

Stien er tydelig merket med skilt og blåmaling. Terrenget er litt kupert og kan være utfordrende for dem som har større bevegelseshemninger. Omtrent halvveis er det muligheter for å nyte matpakken under en gapahuk, om været ikke spiller på lag.

Funksjonshemmede har fine turmuligheter med utgangspunkt i Korperudmoen og Rakkestadfjella. Litt robuste rullestoler kan fint bruke skogsbilveiene i området.

Turtips fra Tistedalen friluftslag: Hjelmkollen

Halden

UTSIKT: På turen rundt Hjelmkollen kan man nyte utsikten til Halden og det kjente Nexans-tårnet.

Foto: Ove Aardal
Ove Aardal

TURLEDER: Ove Aardal, turleder i turgruppa i Tistedalen friidrettslag, syns Hjelmkollen rundt er en fin tur.

Foto: Privat

– Jeg foreslår en rundtur ved Hjelmkollen, forteller turleder i turgruppa til Tistedalen friidrettslag, Ove Aardal.

Denne turen starter like ved den gamle Svinesundbrua. Her kan man velge mellom en kortere eller lengre tur. Den korte stien er 3 kilometer og her er det mulig å ha med barnevogn, og rullestoler kommer seg også frem langs gangveien. Den lengre ruta er 5 kilometer og går i mer kupert terreng.

Rundtur ved Hjelmkollen

– Hjelmkollen er en fin tur for hele familien. På det gamle fortet er det satt ut en grill og det er sitteplasser der, forklarer Aardal.

Den lengre turen går gjennom tett skog, underveis er det mulig å besøke et utkikkspunkt med utsikt over Halden by.

– Ved fortet på Hjelmkollen kan man sitte og se utover de to Svinesundbruene og den svenske tollstasjonen.

Turtips fra DNT Nedre Glomma: Tvetervann

Tvetervann

TVETERVANN: I enden av Tvetervann er bygd demninger.

Foto: Nils Otto Økern-Klevmo
Sigrun Svartedal

LOKALLEDER: Leder i DNT Nedre Glomma, Sigrun Svartedal, forslår Tvetervannet som en fin tur.

Foto: DNT

– En tur bør være lett tilgjengelig, enkel å gå og det bør ikke være vanskelig å finne ​frem. Derfor vil jeg foreslå Tvetervann rundt, sier leder i DNT Nedre Glomma, Sigrun Svartedal.

Tvetervann ligger i gamle Skjeberg kommune og man kan følge Rokkeveien før man tar av mot Sandåsveien, og man kan parkere ved Sandbekk gård. Turen er rundt 7 kilometer lang, men den kan kortes ned. Man bør sette av rundt tre timer til denne turen.

Tvetervann

– Man ser Tvetervann nesten hele veien, et lite stykke forsvinner man inn i skogen, men det er nærhet til vannet hele veien.

Tvetervann er drikkevannsreserve til Fredrikstad, det er derfor forbudt å både fiske og bade i vannet. Turen går i lett terreng, det er sandvei og skogsti. Spesielt delen i skogen kan være krevende for bevegelseshemmede. Rullestolbrukere har mulighet til å benytte seg av skogveier i samme område.

– På turen kan man se en del vekster og mange fugler, spesielt om sommeren, forklarer Svartedal.

Stien er merket hele veien rundt vannet. Dette er en tur hvor det kan være lurt å ha med brødskiver i matpakken, det er ikke plassert ut noen griller.

– I enden av Tvetervann er det noen fine demninger som ble bygd for lenge siden, og som det er litt spesielt å gå over, avslutter Svartedal.