Hopp til innhold

Her er legens råd før pollensesongen

Tiden pollenallergikere frykter er like rundt hjørnet, sier fastlege Jørn Gilberg.

Snyter seg

Det er like før bjørka slipper sin pollen. Et råd til allergikere er å bruke solbriller.

Foto: TRIAS PHILIPPE / PHOTOPQR/LE PROGRES

Nå er våren i gang og med den kommer løvet, planter og pollen. Pollen fra salix har allerede spredd seg en stund, men det er nå det verste starter, sier fastlege Jørn Gilberg, ved Tune legesenter.

– Det er en god del allergikere som har begynt å slite allerede. Men den aller verste som man gruer seg til er bjørka, som kommer en av de nærmeste dagene.

– Diffuse symptomer

Jørn Gilberg er fastlege

Jørn Gilberg er fastlege ved Tune legesenter.

Foto: Kjell Olav Nordberg / NRK

Gilberg forteller at de vanligste symptomene er rennende øyne, rennende neste og tretthet.

– Man føler seg slapp og uopplagt. Men det kan også være litt diffuse symptomer hos barn, som hoste. Det er ikke alltid helt klart at det kan være allergi.

Også personer som ikke er erklært allergikere kan merke når det er mye pollen.

– Når det er helt ekstremt mye pollenslipp en dag, kan man reagere bare på grunn av mengden, uten at man nødvendigvis er allergisk. Men man kan lett få en indikasjon på at man har allergi ved å gå til fastlegen og ta en blodprøve.

Allergi behandles med øyedråper, nesespray og tabletter. Hjelper ikke det kan man vaksinere seg ved hjelp av sprøytebehandling annenhver måned i tre-fire år fremover.

– Bruk solbriller

Bjørkerakler

Ifølge Gilberg er det bjørka som er verstingen.

Foto: Gunnar Holthe / NRK

Dessuten kan noe så enkelt som solbriller være til hjelp, sier Gilberg.

– Bruk gjerne de som er litt tette på siden, så slipper man å få pollen blåst rett inn på øyet. Det fungerer fint. Også er det gjerne topper med pollen rundt klokka ti på formiddagen, og gjerne når det er sol og blå himmel. Da kan det være lurt å ikke legge de største aktivitetene til disse periodene.

Ifølge Gilberg merker hans pasienter pollen mest i disse dager, da bjørka er dominerende.

– Den holder på bortimot to måneder frem i tid, og så blir den avløst av gress og burot. Så man har det gående, for om man er allergisk mot én ting, er man ofte allergisk mot flere pollentyper.