Hopp til innhold

Her er budsjett-taperen

Kirkelig fellesråd advarer om helsefare i og rundt Oslos kirker dersom busjettforslaget til byrådet i Oslo blir vedtatt.  

Bibelen

Illustrasjonsfoto

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Kirken mener den trenger 50 millioner årlig til vedlikehold av forfalne kirkebygg med råtne tak og ødelagte fasader. Byrådet svarer med å kutte investeringstilskuddet ned til 8 millioner kroner. 

Oppgitt

Leder i Oslo kirkelige fellesråd, Anne-Mari Egeland, er oppgitt over forslaget:

- Vi er slitne av å måtte gjenta dette hvert år. Vi har i flere år dokumentert at vi trenger omtrent 50 millioner hvert år i ti år framover for å kunne ta igjen etterslep av vedlikehold og rehabilitering, sier Egeland.

Etter press fra Kirkelig fellesråd og KrF bevilget byrådet i fjor 50 millioner kroner til oppussing av Oslos falleferdige kirker. Egeland er oppgitt over at denne satsingen ikke videreføres.

Murstein faller ned

Mange av Oslos kirker er svært falleferdige. Her ser vi kulturkirken Jakob, som har fått penger til rehabilitering.

Foto: Hilde Rindal / NRK

Mest falleferdige i landet

- Jeg må si jeg er virkelig skuffet. Etter den kampen vi drev i fjor hadde vi håpet på at det løsnet slik at vi kan få kirkene i en stand som er hovedstaden verdig, sier Egeland.

Oslos kirker er de mest falleferdige i landet. Kirkene har mangler og alvorlige skader på blant annet tårn, tak og yttervegger.

Aud Kvalbein

Aud Kvalbein

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

- Flere av kirkene er fortsatt helsefarlige å bevege seg rundt, fordi det kan ramle ned takstein og deler av tak. Det kan skje større ulykker, sier Egeland.

- Ikke satt av noe

Også Kristelig Folkepartis Aud Kvalbein er oppgitt over budsjettforslaget.

- Det er skuffende. Det er et stort behov for rehabilitering, og her har ikke byrådet satt av noen midler, sier Kvalbein.

Kirkebyråd Anette Wiig Bryn forstår reaksjonene fra Kirken.

 

Anette Wiig Bryn

Anette Wiig Bryn

Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

 

- Noen blir taper når andre får

- Jeg har ingen problemer med å forstå at de er skuffet, sier Wiig Bryn.

- Men det blir vel ikke bedre å få ordnet opp med tiden?

- Det har du selvfølgelig helt rett i, men i år har vi prioritert eldreomsorg, skoler og bygging av flere barnehager. Det vil jo alltid være slik at det er noen som ikke blir fornøyde, sier Wiig Bryn.