Hopp til innhold

Her bryter mannen seg inn i Fretex-boksen

Fretex bruker sporingsbrikker på klærne for å finne tyver som bryter seg inn i tøyboksene deres. Å tyverisikre alle boksene har de ikke råd til.

Overvåkningsbilder viser en mann som åpner en container fra Fretex og forsyner seg

Denne overvåkningsvideoen viser en mann som åpner en Fretex-container i Herslebs gate i Oslo og forsyner seg med klær. Mannen brøt seg inn i de samme boksene flere ganger, som også ble fanget på video.

Videoen NRK har fått tak i viser en mann som åpner opp en boks, før han drar ut poser med tøy fra boksen.

Han leter gjennom klærne i posene og plukker ut det han vil ta.

Resten slenger han tilbake i boksen, før han drar av gårde med byttet i sykkelvognen sin.

Overvåkningsvideo fra samme sted viser at mannen brøt seg inn i de samme boksene ved seks forskjellige anledninger i november og i desember.

– Det er enkeltepisoder som dukker opp fra tid til annen, dessverre, hvor det er tyverier fra boksene våre, sier driftsleder Egil Magne Harjo i Fretex Øst-Norge.

Egil Magne Harjo

Driftsleder Egil Magne Harjo i Fretex Øst-Norge sier tyverisikring av alle klescontainere er for dyrt for organisasjonen.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Han sier innbrudd som dette heldigvis ikke skjer ofte.

Fretex har rundt 3000 tøybokser over hele Norge, men organisasjonen fører ikke noen fullstendig oversikt over antall innbrudd i boksene.

Harjo forteller at de tar grep så fort de får vite om tyverier.

– Vi har byttet låsene på en del bokser i noen områder som har vært utsatt, hvor tyveriene har stoppet helt etterpå. Vi forsøker å bytte fortløpende dersom vi vet at det foregår tyveri.

For dyrt å sikre alle boksene

Hengelåsene byttes ut med systemlåser, som er vanskeligere å bryte opp.

Å installere systemlås på én boks koster rundt 700 kroner. I dag er det rundt 200 bokser som har systemlåser.

Dermed koster det nesten to millioner kroner å installere nye låser i de resterende 2800 boksene.

– Det blir for dyrt å bytte alle samtidig, sier Harjo.

Laster Twitter-innhold

Han mener likevel folk som donerer klær til Fretex kan være trygge på at klærne går til noen som trenger dem, og ikke til profitt for kriminelle.

– Så fort vi får vite om det er noe ugreit i gjære, så tar vi grep for å forhindre det.

Fretex-boksene har endret seg

Fretex-containerne har endret seg med tiden og blitt sikrere, men de er fortsatt ikke helt trygge.

Foto: Røstad/Ripoll/Vevang / NRK

Havner i Øst-Europa

Svensk politi hadde i 2013 og 2014 to aksjoner som gikk over to hele år, hvor man fikk et godt innblikk i hvordan det som ble stjålet fra Norge og Sverige beveget seg ut av landene, ifølge informasjonssjef i If Sigmund Clementz. Mye av tjuvgodset var brukte klær fra innsamlingscontainere.

Sigmund Clementz, If

Informasjonssjef i If Sigmund Clementz, sier innbrudd i innsamlingscontainere ikke er noe som blir borte med det første. De kriminelle er profesjonelle og finner stadig nye måter å komme inn i de på, ifølge han.

Foto: Kilian Munch

– Tjuvgodset havner ofte på det man kan kalle markeder i østeuropeiske stater. Der selges alt fra reservedeler til biler, elektronikk til brukte klær, sier Clementz.

– Hvor stor verdi har disse stjålne, brukte klærne?

– Vi har det veldig godt i Norge, og mye av det vi gir bort til innsamlingscontainere har høy kvalitet og det er også en del merkeklær. Slik at i en del land i Europa har dette tøyet høy verdi, sier Clementz.

Har stoppet bandene

– Vi har jobbet intensivt med å stoppe bandene fra Øst-Europa, sier Rosa Fried som er informasjonsansvarlig i UFF. Bedriften har omtrent like mange containere for innsamling av klær som Fretex.

I 2014 var tyverier fra innsamlingsboksene til UFF et stort problem. Særlig i Vestfold, der containerne ble brutt opp nærmest regelmessig.

– Sporingsenheter og hyppig tømming har fått ned antall innbrudd de siste årene, sier Fried. At prisen på brukttøy har gått ned i Europa har også gjort det mindre lukrativt å stjele, sier hun.

I sommer ble hengelåsen på en container på Vinterbro i Akershus klippet over to ganger. Men ifølge Fried er det det eneste innbruddet i år.

– Bruktklær er en attraktiv vare og markedet er stort i land som ligger nær oss. Men nå ser det ut som tyvene har gått mer over til båtmotorer og bilbatterier, sier Rosa Fried.

Politiet i Oslo sier at de ikke har oversikt over tyverier fra innsamlingscontainere.