Hopp til innhold

Her blir du overvåket ulovlig

Bare 147 virksomheter i Buskerud har meldt fra til Datatilsynet om at de driver kameraovervåking.

Overvåkingskamera

Bare 147 bedrifter i Buskerud har meldt fra om at de overvåker med kamera.

Foto: Anders Nielsen / NRK

På landsbasis har Datatilsynet registrert 3.269 virksomheter med ett eller flere kameraer i drift.

Toppen av isfjellet

Informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet sier 147 registreringer i Buskerud bare er toppen av et isfjell.

Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet

Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet tror det er mange fler som driver med kameraovervåking enn det som kommer fram i Datatilsynets register.

Foto: Berit Roald. / Scanpix

- Dette er jeg sikker på at er et altfor lavt tall. Jeg kan tenke meg at det sikkert er ti ganger så mange som har kameraovervåking, enn de som har meldt fra til datatilsynet. De som ikke har meldt fra, bryter personopplysningsloven, sier Skåra.

I Drammen har 38 virksomheter meldt fra om at de har overvåkingskameraer i drift. I Lier er det 27, i Ringerike 18, Øvre Eiker 12 og på Kongsberg bare 9 registrerte tilfeller av overvåkning. I Rollag og Krødsherad er det ikke et eneste kamera på Datatilsynets oversikt per 30. juli.

Denne oversikten sier noe om hvor seriøse disse virksomhetene er, sier Skåra.

- Det tar bare noen få minutter å gjøre denne jobben på internett eller post. Kan de ikke en gang få til det, kan man jo stille spørsmål om de får til resten av de viktige forpliktelsene som i praksis følger med, spør han.

Seks skoler har kamera

I forrige uke var det store presseoppslag om at stadig flere skoler drev kameraovervåkning i og utenfor bygningene. En rask sjekk av de videregående skolene i Buskerud, viser at seks av disse har kameraer på sine områder.

4 av dem er registrert hos Datatilsynet. Det vil si at Lier, Røyken og Rosthaug videregående skoler, samt Arbeidsinstituttet i Drammen har sitt på det tørre. St. Hallvard videregående skole i Lier, og Åssiden videregående skole i Drammen driver sine kameraer ulovlig.

Rektorene trodde det var fylkeskommunen som skoleeier som skulle melde dette inn. Det er ikke gjort, innrømmer overingeniør Terje Adamsen i Bygge- og eiendomsseksjonen i Buskerud fylkeskommune.

Hindrer hærverk og innbrudd

Dag Siljan

Rektor ved Åssiden videregående skole, Dag Siljan mener kameraene hindrer hærverk og innbrudd.

Foto: Anders Nielsen / NRK

På Åssiden videregående skole i Drammen er det 17 kameraer som går i døgnkontinuerlig drift. Disse ble satt opp i 2006, etter at skolen var plaget av hyppig hærverk og mange innbrudd. Effekten har ikke latt vente på seg, sier rektor Dag Siljan.

- Vi har hatt to tyveri de siste to årene, etter at kameraene kom opp. Dette har vi spart store beløp på, sier Siljan, som mener det er beklagelig at kameraene ikke er meldt inn til Datatilsynet.

Det er ikke bare innmelding alene som skal til for å gjøre overvåkning lovlig. Den skal være nødvendig, opptakene skal slettes innen sju dager og det skal skiltes tydelig.

Manglende melding om bruk av overvåkingskameraer kan straffes med bøter etter Personopplysningsloven.