Hopp til innhold

– Gresset er kanskje vår største fordel mot FFK

Askim Fotballklubb har flere hemmelige våpen på lager før morgendagens cupkamp mot Fredrikstad. SE VIDEO!

Jens P. Langsæther, Askim FK

Sportslig leder i Askim FK, Jens P. Langsæther er klar for å ta imot Fredrikstad.

Foto: Tomas Berger/NRK

Kamil Rylka, Askim

Kamil Rylka gleder seg til å stoppe Fredrikstad.

Foto: Tomas Berger/NRK

De første rundene i den norske cupen er som regel forbundet med mange tilskuere og godt humør, når lagene i de lavere divisjonene får besøk av sine mer kjente kolleger fra eliteserien.

I morgen besøker spillere som Tarik Elyounossi og Etzaz Hussain tredjedivisjonslaget Askim. Det kommer lagets polske keeper Kamil Rylka til å merke godt.

– Jeg vet at jeg kommer til å få mye å gjøre, men det kommer til å bli morsomt. Det er en fin mulighet for klubben til å vise seg frem for mange mennesker, sier han en time etter at han skulle ha møtt opp. Keeperen kom nemlig rett fra senga.

Se hvordan det gikk da NRKs fotograf Tomas Berger, og Askim FKs sportslige leder Jens P. Langsæther testet formen til Rylka dagen før kampen mot FFK:

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Skytetrening med Kamil Rylka

Skytetrening med Kamil Rylka

Klubben håper på at publikumsrekorden fra 80-tallet med vel 1000 tilskuere blir slått. Før kampen er det solgt 400 billetter.

– Dette er selvfølgelig årets store begivenhet for Askim, når de får lov til å møte et lag i vår øverste divisjon. Det blir helt sikkert en folkefest og en morsom opplevelse, tror NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken.

På motsatt banehalvdel står FFK, som har hatt en tung start på årets sesong, og som kommer rett fra et skuffende 3-4 tap mot Sandnes Ulf i helgen.

Sportslig leder, Langsæther har vinnerresepten klar før eliteserielaget entrer den noe humpete banen i Askim.

– Gresset er kanskje vår største fordel. Det er en del humper som kan få dem ut av stilen. Det blir mye kriging, og det er vi vant til fra tredjedivisjon, sier han.

En død fugl bak det ene målet på Askim stadion vitner imidlertid om at det er mer enn humper som må til for at det skal smelle en cupbombe i Østfold i morgen.

– Dette er et utslag fra skuddtreninga i går. Det ser i hvert fall ut som at vi skyter høyt nok, ler Langsæther.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Død fugl, Askim stadion

Denne fuglen var ifølge Jens P. Langsæther et resultat av gårsdagens skytetrening.

Foto: Tomas Berger/NRK

Ringte for å «kjefte» på broren

Da NRK ringte til hovedtrener i Askim, Lars P. Czwartek for å snakke med ham om cupkampen, måtte han pent takke nei på grunn av arbeid.

Broren hans Pål André Czwartek, tidligere FFK-spiller og nå sportslig konsulent i Askim, stilte imidlertid velvillig opp. Han var lite imponert over brorens nei:

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Pål André Czwartek lurer trener-broren

Pål André Czwartek lurer trener-broren

Så forklarte han hvordan hans tidligere klubb skal slås.

– Det blir litt som å se Barcelona mot Chelsea. Vi skal være ultradefensive og satse på kontringer. Jeg tror at det er resepten for at vi skal klare det. Vi håper på å få inn en kontring og vinne 1-0, sier han.

Karl-Petter Løken sier at klubben må spille over evne og ha en del flaks for å klare å slå Fredrikstad ut av cupen i morgen.

– Har du flaks så det holder, i tillegg til at alle presterer over evne, samtidig som Fredrikstad har en dårlig dag, så har de en mulighet. Men normalt så vil Fredrikstad vinne denne kampen med mellom tre og fem mål.

Løken tror at det er viktig for laget fra plankebyen å hevde seg i cupen.

– Fredrikstad har helt sikkert cupen som et relativt høyt mål, for serien vinner de ikke med det mannskapet de har i år. Det blir en tøff kamp for Fredrikstad på den nedre halvdelen i serien, men i cupen har alle en mulighet til å vinne.

FFK mangler forsvarsspillere

FFK-trener Tom Freddy Aune

Fredrikstad-trener Tom Freddy Aune må klare seg uten midtstopperne Kevin Duré og Jørgen Horn mot Askim.

Foto: Vidar Tangerud / NRK

Men med flere skader i forsvaret får trener Tom Freddy Aune en vanskelig jobb med å komponere et slagkraftig forsvar.

Midtstopper Kevin Duré ble skadet under kampen mot Sandnes Ulf. Fra før er midtstopper Jørgen Horn ute med en langvarig kneskade. Rutinerte Thomas Holm kan vikariere som forsvarsspiller, men han har vært ute med sykdom.

Nå må spillerne i Fredrikstad forberede seg på å spille på plasser de egentlig ikke er tiltenkt i morgendagens cupkamp mot Askim.

– Det må man belage seg på. Mads Hansen kom inn som venstreback mot Sandnes Ulf, og han klarte den jobben bra. Vi har de vi har, også får vi snekre sammen et lag som klarer å ta nok poeng i kampene fremover, sier Aune.