Hopp til innhold

Her blir blomstene liggende i fred

Blomstene ved Utøya blir liggende til etter fredagens minnestund på Sundvollen.

NORWAY/ Children stand at a temporary memorial site on the shore in front of Utoeya island

Blomstene på Sundvollen, Utvika, Vik og Lien blir foreløpig liggende.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Mange steder er nedlagte blomster, lys og hilsninger i ferd med å bli ryddet bort etter terrorangrepene på Utøya og i Oslo. I området ved Utøya blir imidlertid det tørre blomsterhavet liggende inntil videre.

Hole kommune opplyser at det ikke blir gjort noe med blomstene på Sundvollen, Utvika, Vik og Lien før etter at Monica Elisabeth Bøsei - kjent som «Mor Utøya» - begraves fredag.

– Blomstene blir liggende til etter begravelsen, og mest sannsynlig til i begynnelsen av neste uke ettersom det er usikkert om kommunen har folk til å fjerne dem i helgen, sier varaordfører Sjur Tandberg.

Den humanistiske minnestunden etter 45 år gamle Bøsei foregår på Sundvollen Hotel, like ved stedet der marerittet utspilte seg 22. juli, og Jens Stoltenberg skal overvære seremonien.

Rydder i Drammen

Informasjonssjef Dag Knudsen-Øy i Drammen kommune

Informasjonssjef Dag Knudsen-Øy i Drammen kommune sier det er på tide å rydde.

Foto: Christina Honningsvåg / NRK

Natt til onsdag startet oppryddningen av blomster ved domkirken i Oslo. I Hønefoss og Øvre Eiker ble blomstene tatt bort allerede tirsdag, og i dag er det Drammen sin tur.

Bragernes Torg har i mange dager vært et sted for blomsternedleggelse og ettertanke etter de tragiske hendelsene på Utøya og i Oslo.

Informasjonssjef Dag Knudsen-Øy i Drammen kommune sier at det nå er på tide å rydde opp. Blomstene bærer preg av å ha ligget på torget i nærmere to uker.

– Mye av blomstene har ligget her lenge. Det er nå på tide å rydde dem bort, og det vil bli gjort i løpet av dagen. Det som ligger her blir sortert. Blomstene blir kompostert, lysene vil nok bli kastet, men alle kort og hilsener blir tatt vare på i byarkivet, det samme gjelder bamser og andre små ting som er lagt ned, forteller han.

– En omfattende jobb

Arbeidsleder Ove Larsen, som er ansvarlig for oppryddningen, forteller at de regner med å bruke store deler av dagen på å ordne opp i det inntørkede blomsterhavet.

– Veldig mange har lagt ned blomster, og det er mye som skal fjernes. Blomstene blir pakket ned i esker og kjørt vekk. Det er en stor jobb å sortere alle blomstene, og fjerne lysene og hilsningene, sier han.

Blomstene ryddes på Bragenes Torg

Veldig mange har lagt ned blomster etter terroren på Utøya og i Oslo.

Foto: Ivar Folkedal / NRK

Venter flere blomster

For de som har vært på ferie, og ikke har fått lagt ned sine hilsninger, er det fremdeles muligheter for å vise sin oppmerksomhet.

– De blomstene som fremdeles er friske vil bli lagt ned i den ene enden av torgscenen, der flombassenget er. Det vil det en stund framover være anledning å legge ned blomster, lys og hilsninger, sier Knudsen-Øy.

Informasjonssjefen opplyser at det er ikke besluttet hva som vil skje med jorda etter at blomstene er kompostert.

Friske blomster Bragernes Torg

I den ene enden av torgscenen er det fortsatt mulig å legge ned blomster.

Foto: Ivar Folkedal / NRK