Hopp til innhold

Hentet søppel kun hos folk som hadde klaget

Etter to uker kom endelig søppelbilen for å tømme dunken hos familien Wulfsberg-Gamre på Ljan. Men naboenes søppel ble stående igjen, for de hadde ikke klaget til renovasjonsetaten.

Søppelkaos i Oslo

SØPPELHAUG: Renovasjonsetetane lovet fredag forrige uke at en rekke tiltak skulle ta unna søppelet i løpet av helgen, men denne søppelhaugen i Ekebergveien hadde ikke blitt hentet mandag.

Foto: Bård Nafstad / NRK

Tusenvis av Oslo-beboere har de siste ukene opplevd søppelkrise på grunn av manglende henting av avfall. Renovasjonsetaten har mottatt til sammen 5500 klager etter at renovasjonsselskapet Veireno overtok i starten av oktober.

Renovasjonsetaten har satt inne flere strakstiltak for å forsøke å rydde opp. Men da Steinar Wulfsberg-Gamre og familien etter to uker endelig fikk søppelbilen på besøk, stusset de over at sjåføren kjørte forbi alle de andre søppelkassene i nabolaget.

Steinar Wulfsberg-Gamre

Steinar Wulfsberg-Gamre ble overrasket da søppelbilen kjørte forbi alle de andre søppeldunkene i gata der han bor.

Foto: Nina Didriksen / NRK

– Vi ble veldig glad da vi så søppelbilen. Vi vinket og viste tommel opp til sjåføren. Endelig ble søppelet hentet, sier Wulfsberg-Gamre, som bor på Ljan, i Nordstrand bydel.

De trodde nemlig sjåføren bare hadde glemt naboen over veien og stoppet derfor bilen for å si ifra.

– Men han hadde ikke glemt noen. Han hadde fått beskjed om at han bare skulle hente søppel der det hadde kommet inn klager, sier han.

Renovasjonsetaten beklager

Familien, som hadde sendt inn en sms-klage noen dager i forveien, legger ikke skylden på sjåføren. Men Steinar Wulfsberg-Gamre mener det er dårlig planlegging av Renovasjonsetaten, om de sender egne biler kun for å hente søppel hos folk som har klaget.

– Bilen kjørte forbi ganske mange hundre fulle søppelkasser, som var fylt til randen. Det syntes vi var ganske rart når de er to uker på overtid.

Det er fortsatt flere steder i Oslo der søppelhaugene hoper seg opp. NRK har vært i kontakt med andre som har opplevd lignende som familien Wulfsberg-Gamre.

De forteller at søppelbiler har tømt enkelte dunker i gata, mens de har kjørt forbi de andre overfylte søppelkassene.

– I denne saken så følges ikke det avtalte systemet av Veirenos ansatt. Han gir heller ikke korrekt informasjon. Det beklager vi, sier direktør i Renovasjonsetaten Pål A. Sommernes.

– Wulfsberg-Gamre forteller at de som kom for å hente søppelet kun hentet der det var klaget. Fulle søppeldunker ble ikke tømt. Er det den praksisen som skal følges?

– Med forbehold at fakta er riktig gjengitt, dette er en feil fra Veirenos ansatte. Det skal vi følge opp, sier Sommernes.

Har bedt naboene klage

Direktøren understreker at selskapet fortsatt er i en innkjøringsfase og ber folk være tålmodige. Han vil ikke si noe om hvor langt det er igjen før alt søppelet er tømt, før senere i dag.

– Vi ser daglige forbedringer, sier direktør i Renovasjonsetaten Pål A. Sommernes til NRK.

I mellomtiden har Steinar Wulfsberg-Gamre oppfordret naboene sine til å klage, slik at også de får hentet søppelet sitt.

– Det er på høy tid at de henter søppelet her.