Hopp til innhold

Henning Solberg klar for nytt rally-VM

Går det bra i Monte Carlo og Sverige, kan det bli mer VM-rally på Henning i år.

Henning Solberg Rally Sverige 2007

Om to dager starter Rally Monte Carlo. Henning kjørte ikke der i fjor, og satser på å få et godt utgangspunkt for svenskerallyet i februar.

Foto: Lise Gro Andersen / NRK

Henning Solberg forbereder seg til to viktige løp i starten på årets rally-VM. Og to regelendringer gjør det også mer spennende i år, mener rally-veteranen.

I sitt 42. år satser Henning på å kvalifisere seg for flere løp enn de to første det er klart han skal delta i. Nytt av i år er endringene i startlistene, og at det er slutt på at teamene kan gi deltakerne løpende mellomtider under fartsprøvene i bilen. Henning liker endringene.

Tøft å lede etter Monte Carlo

– Den som vinner MC må faktisk kjøre først i svenskerallyet de to første dagene. Det blir tøft, spesielt hvis det er snø. Jeg syns det er bra, da får vi virkelig se hvem som er best i slutten av sesongen. I fjor snudde de startposisjonene, så da fikk bestemann det beste startsporet som var fint og rent. Nå blir det mer taktikk, sier Henning Solberg

– På asfalt er det en fordel å kjøre snø, og i neste løp i Mexico, der det er mye løs grus på veien, så er det tøft å kjøre først. Mye løs masse i veien.

– Betyr det at noen kommer til å bremse litt?

– Jeg tror faktisk ikke det. Dette har de kalkulert inn, i hvert fall de store teamene som Volkswagen, Citroën og Hyundai.

Monte Carlo starter torsdag

Henning Solberg tok en 11. plass i sammendraget, viser WRCs resultatliste fra 2014. Han kjørte seks av de 13 VM-rundene.

Nå er Solberg i Monte Carlo og forbereder seg til at WRC-sirkuset starter på torsdag. 12. februar går Rally Sweden, som i år igjen har enkelte fartsprøver i Norge første dag.

Solberg mener han må holde seg så nærme pallen som mulig fra start, for å få avtaler for flere VM-runder i år.

– Jeg må være med fra første løp. Har jeg mulighet til å sanke poeng mellom sjette- og åttendeplass, så kan jeg ha et veldig bra utgangspunkt for svenskerallyet.

Henning Solberg

Monte Carlo byr både på tørr asfalt og snø og is i år, sier Henning Solberg.

Foto: Christian Nygaard-Monsen/NRK

– Jeg har kniven på strupen, jeg blir jo ikke noe yngre. Det er jo bare å henge seg fast. Men bortsett fra litt småtrøbbel med bilen, så kjører jeg fort om dagen.

– Jeg har hatt en bra mulighet til mange innhopp i fjor, takket være for at jeg kjører for Adapta, teamet Mads Østberg og faren hans har opprettet, Adapta. Det har gått veldig bra, med lite skroting av biler. Jeg har en bra avtale her i Monte Carlo og i Sverige, så får vi se videre.

Alt kan skje i Monte Carlo

Solberg mener han fortsatt er best på snø og grus, men har skaffet seg mye erfaring med å kjøre på asfalt. Men Monte Carlo i år kan by på alle mulige føreforhold i år.

– Monte Carlo er spesielt, du vet aldri hva du kommer til, sier Henning.

– På den ene siden av fjellet er tørt, og på den andre er det masse snø og is. Så her er dekkvalget essensielt.

Det er nok to franskmenn som ligger best an foran Monte Carlo, mener Solberg.

– Sébastien Loeb gjør et innhopp i rallyet, og han har vunnet i Monte Carlo mange ganger. Og så er det fjorårets verdensmester Ogier. Men vi har jo også Østberg, Latvala, Sordo, Meeks, og Mikkelsen.