Hopp til innhold

Henning Kvitnes: Veien hjem

Denne ukens Østfoldalbum er Henning Kvitnes sitt første norskspråklige album «Veien hjem».

Henning Kvitnes solgt til gull

Henning Kvitnes er førstemann ut i NRK Østfolds nye serie der vi presenterer Østfoldplatene.

Foto: Raymond Mosken

Henning Kvitnes fra Halden startet artistkarrieren som frontfigur i «The Ice Cream Band» i 1978.

Bandet byttet etter kort tid navn til «The Young Lords» og platedebuterte med albumet «Same Shit – New Wrapping» i 1980. Deretter fulgte 10 år med bandene «Saturday Cowboys», «Next Step» og «Little Eden».

I 1991 valgte Kvitnes å bytte ut de engelske tekstene med sitt eget språk. Sangen og albumet «Veien hjem» ble født.

Kunne spille alt mulig

Albumet ble spilt inn i studioet til Athletic Sound i Halden for 23 år siden. Det var i utgangspunktet en trio bestående av Kvitnes, Per Madsen og Torkil Varfjell som gikk i studioet den gang.

– Vi hadde små budsjetter og holdt på veldig under radaren, sier Kvitnes.

Så fikk de hjelp av en ung og fremadstormende gitarist ved navn Geir Sundstøl.

– Han kunne spille alt mulig rart, og det han ikke kunne prøvde han seg frem på. Han pleide å si at han kunne spille det folk forbinder med et instrument. Det var en morsom innspilling, minnes Kvitnes.

«Du» er ofte Kvitnes selv

For Kvitnes ble låten «Veien hjem» et tøft oppgjør med både seg selv og hans forhold til alkohol.

– Det var en slags vei tilbake inn i et edruskap. Denne sangen var starten på det jeg fant ut tre år etterpå, da jeg tok et oppgjør med alkohol. Hele plata var egentlig starten på det.

Etter hvert har han også funnet ut at sangene han har skrevet i «du»-form ofte handler om han selv.

– Det er ingen regel, men det er en veldig fin måte å unngå å gjøre ting alt for privat, sier han.

Hør hele intervjuet med Kvitnes her:

Fant ikke albumet

Albumet var er det første albumet i NRK Østfolds nye serie om Østfoldmusikken. Hver mandag kommer en ny artist eller et nytt band i vårt radiostudio for å snakke om et album redaksjonen har plukket ut,

Før Henning Kvitnes besøkte oss denne uka prøvde han å finne albumet for å friske opp minnet.

– Jeg prøvde å lete etter plata hjemme, men jeg fant den ikke. Det er mange av mine egne plater jeg ikke har. Jeg har gjerne gitt dem bort til folk og til radiostasjoner.

Men du vil vel ha den i samlinga?

– Nei, det er ikke noe must. Det er en i Halden som har alt, han er en samler av rang. Jeg sørger for at han har alt. Hvis han har alt, så er det greit, ler han.

Fem utvalgte fra «Veien hjem»:

Veien hjem: Denne sangen var egentlig den første, norske sangen jeg var ordentlig fornøyd med. Da jeg hadde skrevet ferdig den tenkte jeg at dette var moro, og at jeg hadde funnet min egen stemme på norsk.

Stein til dine byrder: Det er en kjærlighetserklæring. Noen ganger forlater man et forhold og vil ikke være den som legger noen flere stein til det andre menneskets byrder. Man vil prøve å gå videre og finne ut av sitt eget liv, og ikke plage andre med det. Jeg mener å huske at det er det sangen handler om.

Alt jeg vil ha: Det er egentlig en nyttårssang. Det er nyttårssaften som er utgangspunktet for denne sangen. Egentlig er dette en sang hvor man ser og setter pris på de tingene man han. Man er på et punkt i livet hvor man føler at man har alt man vil ha, man trenger ikke noe mer. Det er bra nå. Det er en sang basert på takknemlighet. Jeg hadde det bra da jeg skrev denne, hvis ikke ville jeg ikke skrevet den. Jeg pleier ikke å skrive mange positive sanger.

I lyset av ditt sinn: Dette er en litt tåkelagt sang som kan bety veldig mye. Jeg vet at den har betydd mye forskjellig for forskjellige mennesker. Den handler litt om åndelighet og å tro på noe som ligger der litt i tåka. Det er en veldig åndelig sang, som handler om en tro. Det å tro på noe bedre.

Langt hjemmefra: Denne sangen refererer til tittelsporet. Dette er den andre siden av Veien hjem. At man er virkelig langt hjemmefra er utgangspunktet for at man vil finne veien hjem. Man trenger ikke nødvendigvis å være langt hjemmefra for å finne veien hjem, men det er ofte da behovet for det er størst. Disse to sangene er skrevet litt for å passe sammen.

Var du langt hjemmefra eller på vei hjem da du laget dette albumet?

– Jeg var på vei til å snu hjemover.