Hopp til innhold

Henlegger saken mot kvinne som ble skutt av politiet

Oslo statsadvokatembeter har henlagt saken mot kvinnen som ble skutt av politiet i Breigata i Oslo i september i fjor.

Kvinne skutt på Grønland i Oslo. Politiet og vitner på stedet.

HENLEGGER SAKEN: Saken mot kvinnen som ble skutt av politiet på Grønland etter at hun skal ha truet et barn med kniv, er henlagt.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

Advokat Odd Ivar Grøn

Forsvarer for kvinnen er advokat Odd Ivar Grøn.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

– Hun har notert seg det. Og er selvfølgelig glad for kunne legge saken bak seg. Hun har hele tiden hevdet at hun ikke har gjort noe galt, så hun har ikke hatt noen andre forventninger enn at saken skulle bli henlagt, sier kvinnens advokat Odd Ivar Grøn.

Saken blir henlagt fordi det er tvil om kvinnen var tilregnelig i gjerningsøyeblikket, ifølge en pressemelding fra Oslo statsadvokatembeter.

Grøn sier saken har vært en påkjenning for kvinnen.

– Nå har saken vært etterforsket i et år, hun har vært siktet et år, så det har vært en påkjenning for henne, sier forsvareren.

Han har ikke snakket med sin klient om de vil foreta seg noe videre i saken.

Siktet for drapsforsøk

Det var i september 2015 at en kvinne i 30-årene ble siktet for drapsforsøk mot et barn. Da politiet kom til Grønland i Oslo hvor hendelsen skjedde, skal kvinnen ha vært i ferd med å hogge med kniv mot barnet. Politiet skjøt derfor kvinnen.

Saken mot politimannen som skjøt ble etterforsket av spesialenheten, men også denne saken ble henlagt.

Tvil om tilregnelighet

Anne Christine Stoltz

Konstituert statsadvokat Anne Christine Stoltz.

Foto: Nadir Alam / NRK

– Nå er det slik at dersom påtalemyndigheten mener det vil være vanskelig å føre bevis for tilregnelighet i retten, slik som her, så skal vi ikke ta ut tiltale, sier konstituert statsadvokat Anne Christine Stoltz til NRK.

Statsadvokaten mener heller ikke det er fare for gjenntagelse. Stoltz sier at en grundig etterforsking i saken ligger til grunn for henleggelsen.

– Tvil om tilregnelighet er basert på opplysninger fra de sakkyndige i saken, opplysninger fra den rettsmedisinske komisjon og opplysninger forøvrig i saken, som knytter seg særlig til hennes tilstand på tidspunktet for de aktuelle handlinger.

Stoltz sier også at kvinnen nå er godt ivaretatt av helsevesenet.

Guttens bistandsadvokat, Marius Dietrichson, sier til NRK at hans klient ikke vil klage på avgjørelsen om å henlegge saken.