Hopp til innhold

Politiet henlegger sak med tiåring som sultet i hjel

Politiet henlegger saken mot moren til tiåringen som sultet i hjel på Mortensrud. Rettspsykiaterne mener moren til gutten var psykotisk.

10-åring funnet død i Oslo

Moren til den ti år gamle gutten som døde av sult på Mortensrud i Oslo slipper straff. Rettpsykiaterne er i tvil om morens tilregnelighet.

Foto: NRK/Privat

Gutten ble funnet død i hjemmet sitt for over ett år siden. Politiet konkluderte med at han trolig døde av sult og tørst, og siktet moren hans for grov omsorgssvikt med døden til følge. Nå har saken tatt en ny vending, skriver VG som først omtalte saken.

– Rettspsykiaterne har kommet til at moren var utilregnelig på handlingstiden, sier statsadvokat Jan Eivind Norheim.

Ny vurdering av moren

I februar ble moren erklært strafferettslig tilregnelig, men de sakkyndige var i tvil. Dette fikk Den rettsmedisinske kommisjon til å be om en ekstra vurdering.

– I denne vurderingen finner de sakkyndige at det er liten grad av tvil knyttet til spørsmålet om tilregnelighet. Jeg slutter meg til denne vurderingen og henlegger derfor saken, sier Norheim til NRK.

Moren har siden dødsfallet vært innlagt på psykiatrisk avdeling ved Ullevål sykehus og senere på Dikemark psykiatriske sykehus.

Slipper straff

Saken vil ikke bli ført i retten, noe som ville gitt svar på mange spørsmåll knyttet til hvordan dette kunne skje.

– Vi kan ikke ta ut tiltale i saker hvor vi ikke har bevismessig dekning for straffskyld, sier Norheim.

Fordi politiet ikke mener det er fare for gjentakelse, vil hun heller ikke bli dømt til tvungen psykisk helsevern.

– Nå blir det opp til helsevesenet å ta hånd om kvinnen, sier Norheim.

Moren er fortsatt syk og får behandling. Hun har fått vite at saken er henlagt via sin forsvarer.

– Jeg ønsker ikke å si noe om hvordan hun tok denne beskjeden, men jeg kan si at hun er informert, sier kvinnens forsvarer Bjørn Rudjord.

Sa sønnen var syk

Moren til 10-åringen hadde vært alene med sønnen i mange år. Etter sommerferien var tiåringen borte fra skolen i 14 dager før han ble funnet død i august i fjor.

Det var moren som meldte ifra til politiet, og i november 2014 ble hun pågrepet og varetektsfengslet.

Gutten veide bare 14,8 kilo da han ble funnet død, viste den endelige obduksjonsrapporten. En lege ved Oslo skadelegevakt varslet barnevernet om at noe var galt i familien til gutten noen måneder tidligere da legen observerte moren, men saken ble henlagt etter fire dager.

Barnevernet brøt loven

Etter dødsfallet ble både barnevern, skole og skolehelsetjeneste gransket av Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

I januar i år konkluderte de med at barnevernet i bydel Søndre Nordstrand, der gutten bodde, brøt loven. Ifølge Fylkesmannen burde barnevernstjenesten ha satt i gang undersøkelser da de fikk bekymringsmelding fra legevakten.