Hopp til innhold

Barneskolejente sykmeldt etter mobbing

Ufine meldinger og spredning av nakenbilder har preget livet til ei barneskolejente helt siden i fjor høst. Moren mener skolen og politiet ikke har gjort nok for å stanse mobbingen.

Sjikanerende melding

Moren fattet mistanke da datteren ikke ville vise mobiltelefonen til noen.

– Hun var så livsglad og sprudlende før. Det er helt borte. Hun er liksom blitt så matt. Også vil hun ikke være alene hjemme lenger. I dag skal vi for første gang prøve med én time. Men hvis hun ringer meg er jeg klar til å dra hjem med en gang.

En av meldingene jenta fikk

En av meldingene jenta fikk.

Kvinnen i 40-årene har hatt en krevende hverdag etter at datteren, som går på en barneskole i nedre Buskerud, brøt sammen over mobiltelefonen i fjor høst. De grovt sjikanerende meldingene kvinnen fant på jentas telefon var bare begynnelsen på noe som skulle utvikle seg til å bli veldig vanskelig.

Det toppet seg for noen få uker siden, da familiens fastlege slo fast at jentas helse var så dårlig, at han måtte sykemelde henne fra skolen.

Les: – Foreldre kan forvente mobbetiltak

Noen begynte å spre nakenbilder

Moren må mange ganger ta pause i fortellingen om det hun opplever som et langt mareritt. Hun synes det er vondt å fortelle, og mister ofte tråden.

Etter en periode hvor det virket som datteren hennes hadde det bra, og at det var slutt på mobbingen, kom det fram at det nå ble spredt nakenbilder i sosiale nettverk. Det skal ha blitt hevdet at bildene forestilte datteren, og at det var jenta selv som hadde lagt dem ut.

Ifølge moren skal bildene nå sirkulere ved alle skolene i kommunen, både på barne- og ungdomstrinnet. I tillegg skal de være spredt til minst én skole i nabokommunen.

Vil renvaske datteren

Nå vil hun at jenta hennes skal renvaskes. Hun er helt overbevist om at det ikke er datteren selv som har lagt ut bildene, og sier at det er helt åpenbart at det heller ikke er datterens kropp som er avbildet.

Hun har også hørt at det går rykter blant voksne i kommunen om at hun har slått datteren fordi hun skal ha vært sint på henne fordi hun har lagt ut slike bilder.

Moren til ei barneskolejente fortviler over at mobbing ikke stanses

Jentas mor mener politiet og skolen kunne gjort mer for å stanse mobbingen av barneskolejenta.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Jeg kunne godt tenke meg at det ble kalt inn til foreldremøter ved alle skolene, og at det ble ryddet opp i dette en gang for alle, at noen sa høyt og tydelig at datteren min ikke har gjort dette selv, sier hun.

– Er du helt sikker på det?

– Ja, det er jeg. Vi passer på hva hun gjør i sosiale medier. Storesøsteren og flere av hennes venner følger henne, og ingen av dem har funnet noe som tyder på at det er hun som har lagt ut disse bildene.

Hun er fortvilet over at saken har fått et slikt omfang, og mener både politiet og skolens ledelse kunne hindret dette, om de hadde reagert mer kontant da de ble varslet om de stygge meldingene på datterens telefon i fjor høst.

– Det sto avsender på meldingene, så det var ikke vanskelig å finne ut hvem det var. Jeg tok kontakt med rektor ved skolen der datteren min går. Han sa at det var vanskelig for ham å gjøre noe med saken, fordi jentene som hadde sendt meldingene ikke gikk på samme skole som datteren min. Da dro jeg til lensmannskontoret, forteller hun.

Politiet så på meldingene, og sa de skulle ta seg av saken.

Saken fortsetter nedenfor bildet.

Digital mobbing sprer seg fort

Nakenbilder er spredt til alle skolen i kommunen, forteller moren til barneskolejenta.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Gjorde ingenting

– Vi ble enige om at de skulle ta kontakt med ungdommene som hadde sendt meldingene, og ta en prat med dem. Så gikk det en god stund, og vi hørte ingenting. Vi ringte og purra, og da var det noen andre som var inne i den saken. Så går det en stund igjen, og de ringer og spør om jeg fortsatt vil at de skal ta en prat med de jentene, og jeg sa at det vil jeg. Men tida gikk og gikk, og jeg hørte ikke noe fra dem i det hele tatt. Da regnet jeg med at de faktisk hadde snakket med dem, og ventet bare på en tilbakemelding.

– Så, endelig fikk jeg en telefon. De spurte om hvordan det gikk med datteren min, og om det hadde skjedd noe mer. Jeg sa at det hadde ikke det, og da mente de at det var det beste om dette hadde dødd ut av seg selv. Da ble vi enige om at de ikke skulle gjøre noe mer, og at jeg heller skulle ta kontakt hvis problemene startet igjen. Det angrer jeg på nå, sier kvinnen.

Sjikanerende melding

Nok en sjikanerende melding.

– Politiet kunne gitt dem en vekker

– Hvis de hadde tatt ordentlig tak i dette, så hadde ungdommene kanskje fått seg en vekker, og da er det ikke sikkert det med bildene hadde skjedd. Kanskje politiet hadde tatt det mer på alvor hvis jeg hadde anmeldt de jentene. Jeg lurer fremdeles litt på om jeg skal gjøre det, sier hun.

– Hvorfor det?

– Jeg mener at det at politiet viser seg kan bidra til å forhindre at mobbingen utvikler seg, sånn som det har gjort i saken vår. Jeg tror ikke jenter i den alderen synes det er veldig kult å bli kalt inn til en samtale hos politi, gjerne i full uniform. Det kunne stoppet mobbingen, og kanskje kunne det også ført til at ungdommene tenker seg om to ganger før de går løs på noen andre, sier moren.

Hun har kontaktet politiet på nytt etter at saken om nakenbildene kom opp, men én uke etter har hun fremdeles ikke hørt noe.

Politiet jobber med saken nå

Når NRK kontakter lensmannskontoret, får vi opplyst at politiet jobber med saken. De har hatt en person som kan knyttes til bildespredningen inne til samtale, og skal kanskje snakke med flere.

Utover det vil ikke politiet kommentere saken.

På direkte spørsmål om hvorfor det ikke ble tatt tak i mobbingen ordentlig i fjor høst, får vi til svar at politiet hadde så mye annet å gjøre, at det ikke ble tid til å kalle inn jentene til samtaler.

Saken fortsetter nedenfor bildet.

Moren til jenta sier politiet burde grepet inn før

Moren til jenta mener mobbingen kunne stanset før hvis politiet hadde grepet inn.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Tragisk sak for jenta og foreldrene

Rektor ved skolen der jenta går sier at han først og fremst synes det er trist og leit at hun skal oppleve dette, men at saken ikke er lett å håndtere.

– Vi synes det er veldig vanskelig å håndtere en sånn sak, som går utover flere skoler, og tydeligvis også over flere kommuner. Men vi har håndtert saken på beste måte, etter de rutinene vi har i sånne saker.

– Moren til jenta mener dette ikke hadde gått så langt hvis noen hadde snakket jentene som sendte meldinger til rette allerede i fjor høst. Hva har du å si til det?

– Jeg har all respekt for at mor mener det, og at dette er en tragisk sak for jenta og foreldrene. Men det er veldig vanskelig å gripe fatt i når det er elever fra andre skoler som er involvert.

– Har skolesjefen i kommunen vært inne i bildet?

– Vi har hatt kontakt med skolehelsetjenesten, altså helsesøster på skolen, i størst mulig grad. PP-tjenesten i kommunen har vært drøftingspartner, psykolog er koblet inn, og kommunalsjefen er orientert.

– Det skal være spredt nakenbilder til alle skolene i kommunen. Hva gjør dere med det?

– Først og fremst har vi hatt kontakt med politiet. Sånn som vi har forstått det, så er det forbudt å bruke mobiltelefonen i timene, og den skal være avslått eller lydløs på skolen. Vi har ingen indikasjoner på at dette har skjedd i skoletida. Vi vet om en episode på skolebussen på vei hjem der det skal være vist fram et bilde.

LES OGSÅ:

– Ellers forstår vi at det er elever fra andre skoler som har hatt bilder av det som skal være denne jenta. Vi har sjekket dette ut på vår skole og vet at det er noen elever som har hatt disse bildene, men at mange ikke kjenner til bildene i det hele tatt. Derfor har vi vært forsiktige med å hausse dette opp altfor mye, fordi vi har fryktet at det skulle ramme jenta enda mer, sier rektor.

Digital mobbing

Rektor ved skolen der jenta går, sier saken er vanskelig fordi den strekker seg over flere skoler.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Moren sier hun ønsker at det skal tas et oppvaskmøte på alle skolene, med foreldre til stede, der jenta kan bli renvasket. Har dere vurdert å gjøre det?

– Nei, det har vi ikke, fordi dette var en sak, som da den dukket opp i fjor høst, ble løst til mors tilfredshet, i hvert fall som vi forsto det. Så dukket saken opp igjen og vi har ikke hatt noen navn å gå etter før denne uka. Og det er igjen veldig vanskelig for oss å ta en sånn sak, der det visstnok er elever fra andre skoler, både i kommunen og utafor kommunen, som er i besittelse av bildene. Vi har gjort det vi kan ved vår skole, og vi har vært i kontakt med ledere ved to andre skoler der vi vet om at det har vært noe. Utover det er det helt nye opplysninger NRK bringer, som vi ikke har hatt tidligere, sier rektor.

– Er det noe du kunne gjort annerledes i denne saken?

– Jenta har hatt lav terskel for å komme og snakke med oss. Det føler jeg vi har ivaretatt på en god måte. Men vi har ikke klart å stoppe disse bildene, og jeg skulle gjerne ha gjort mye mer i denne saken. Vi jobber nå på spreng for å ta igjen det vi kanskje burde gjort de siste fjorten dagene. Vi snakker nemlig om en periode på fra en til to uker. Før det visste vi ikke at disse bildene var ute på nytt igjen, sier han.