Hopp til innhold

Hemsedal må blø

Hemsedal skisenter får nå svi fordi det går dårlig med de svenske alpindestinasjonene i eierselskapet Skistar AB. Flere mister jobbene sine – og det synes "mannen i gata" lite om.

Hemsedal

Hemsedal skisenter i Hallingdal er et av Norges største anlegg.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Folk som NRK snakket med i Hemsedal i går, synes det er ille at lokale arbeidsplasser går tapt i Hemsedal skisenter fordi svenske skidestinasjoner går dårlig.

Les: Tvinges til å bli sesongarbeidere

– Forkastelig

En kvinne vi snakket med var svært kritiske til eierselskapet Skistars behandling av arbeidstakerne i Hemsedal skisenter.

– Jeg synes det er forkastelig måten de driver lokalpolitikk her i bygda på. Skistar er en veldig viktig aktør for alle i bygda, og at de lar en sånn type profittenkning gå utover lokale arbeidsplasser her, er ganske dramatisk, sier hun.

Hun mener politikerne må ta ansvar.

– Kommunen burde kunne legge press på det som skjer nå, fordi det vil ramme bygda og tjenestene i kommunen. Folk lokalt mister jobben, sier hun.

– Lite kommunen kan gjøre

Ordfører Oddvar Grøthe sier det er lite kommunen kan gjøre for å løse den økonomiske situasjonen i skiselskapet.

Ordfører Hemsedal

Ordfører Oddvar Grøthe har tro på at Skistar fortsatt vil satse stort i Hemsedal.

Foto: Gunnar Grimstvedt / NRK

– Skistar må løse den saken selv. Jeg beklager at antall ansatte går ned, men Skistars satsing i Hemsedal er meget stor, og jeg har tro på at de fortsatt kommer til å være den viktigste næringsaktøren vår.

– Og jeg er også kjent med at det vil skje ting til våren. De driver med utbygginger nå, og satser i Hemsedal.

Aksjene til skistar har stupt, og etter det NRK kjenner til har det gått dårligere i Sverige. Derfor må de nå begynne å snu steiner.

– Etter det jeg kjenner til har Skistar-konsernets overskudd gått ned fra 300 millioner i 2009 til halvparten nå. En bedrift som da ikke begynner å se på tiltak vil gjøre en dårlig jobb, sier ordføreren.

– Tillit til Skistar

Etter det NRK kjenner til, vil fem av femti miste jobben i skiheisselskapet i Hemsedal. I tillegg vil flere faste stillinger bli omorganisert til sesongstillinger vinterstid. Dette beklager ordføreren.

– Jeg beklager at de faste stillingene går ned, for kommunen er det negativt. Men jeg har likevel tillit til konsernet og Skistar sin satsing og vilje til å være her i Hemsedal.

– Hvordan ser du på framtida for Hemsedal skisenter?

– Slik situasjonen er nå og etter hva jeg vet har jeg veldig sterk tro på at Skistar vil være den solide, tunge aktøren i Hemsedal som er motoren i reiselivet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hemsedal

Mange innbyggere i Hemsedal er bekymret for bygdas framtid.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

En annen person vi møtte i Hemsedal i går, var sterkt kritisk til at Hemsedal skisenter må blø fordi de svenske destinasjonene i Skistar-selskapet går dårligere enn Hemsedal og Trysil.

– Det synes jeg er ille. Spesielt at Skistar bruker Hemsedal som melkeku. De bruker overskudd fra Hemsedal til å saldere kostnader de har i Sverige. Det ser ut som mange må over på korttidskontrakter, og det synes jeg ikke noe om. Det skulle være hjørnesteinsbedriften, men nå er det kanskje ikke det, sier han.