Hopp til innhold

Helsetopp på 5 måneders kurs i Roma

At Helse Sør-Øst-direktør Bente Mikkelsen skal på et NATO-kurs i Roma fra februar til mai, faller ikke i god jord hos politikere og tillitsvalgte i helse-Norge.

Direktør i Helse Sør-Øst, Bente Mikkelsen.

Helse Sør-Øst-direktør Bente Mikkelsen.

Foto: Helse Øst / SCANPIX

Mikkelsen fått plass ved NATO Defence College, skriver Drammens Tidende lørdag.

Selve kurset er betalt av Forsvarsdepartementet, men bolig, opphold og reisekostnader står Helse Sør-Øst for; kostnader som er beregnet å komme opp i 350.000 kroner. I tillegg får Mikkelsen full lønn under det flere måneder lange oppholdet.

Helse Sør-Øst-direktøren skal følge kurs i global sikkerhet, kriseledelse og transantlantisk samarbeid.

Til avisen sier Mikkelsen at kurset vil være utfordrende for henne, og at hun vil få kunnskap og innsikt som er verdifullt i hennes jobb som administrerende direktør i helseforetaket.

– I tråd med styrets ønsker

– Det vil alltid være diskusjon om når det er riktig og på hvilken måte om hvordan man skal oppfylle et krav til egenutvikling. Men dette studieoppholdet er i tråd med det styret ønsker, sier Mikkelsen til NRK.

– Er det dårlig timing, som tillitsvalgte i helseforetaket mener?

– Styret mener det var riktig tid for dette. Helse Sør-Øst har et godt lederskap som kan ta vare på Helse Sør-Øst mens jeg er borte, sier Mikkelsen.

Les: – Må ta bekymringene fra de tillitsvalgte på alvor

Les: Siri Hatlen trekker seg som sykehusdirektør

– God investering

Styreleder i Helse Sør-Øst, Frode Alhaug, mener kurset er en god investering for helseforetaket.

– Det er både riktig og viktig at Mikkelsen får utvikle seg ytterligere som leder gjennom dette studiet, sier Alhaug.

Provoserte helsetillitsvalgte

Dette er ikke tillitsvalgte i Vestre Viken helseforetak enige i. Vestre Viken skal kutte 330 millioner kroner i år. Fylkeslegen har uttrykt bekymring for pasientene og har sendt et bekymringsbrev til Vestre Viken helseforetak.

Les: – Som å velge mellom pest og kolera

Les: Akuttilbudet i Kongsberg legges ned

– Dette er et feil signal å sende når ikke de ansatte får kompetanseheving eller andre stimuli, sier Anne Grete Bjelland, ansattrepresentant i Vestre Viken-styret til Drammens Tidende.

Foretakstillitsvalgt for sykepleierne, Hilde Kr. Arnesen, er provosert:

– Timingen er helt feil, sier hun.

Foretakstillitsvalgt for overlegene i Vestre Viken, Tom Henri Hansen, mener kursoppholdet er uheldig.

– Det er vanskelig å forstå. Vi merker som tillitsvalgte de harde økonomiske kravene. Det er også satt begrensninger på kurs og videreutdanning for de ansatte. At en leder kan bevilge seg et kurs til en slik kostnad, er kritikkverdig, sier Hansen.

– Umusikalsk

Ulf Erik Knudsen,

Stortingsrepresentant Ulf Erik Knudsen (Frp) mener det vitner om manglende dømmekraft når Helse Sør-Øst-lederen dar på kurs i Roma.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Også politikerne stiller seg undrende til kursoppholdet.

Stortingsrepresentant Ulf Erik Knudsen (Fremskrittspartiet) fra Buskerud mener det vitner om dårlig dømmekraft når helseforetakene samtidig må spare penger. Kurset er sikkert bra, men en toppleder bør i utgangspunktet ha disse kvalifikasjonene. Det høres umusikalsk ut for meg, sier Knudsen til NRK.

Geir Jørgen Bekkevold fra Telemark sitter på Stortinget for Kristelig folkeparti. Han sier han forventer at kurset vil være matnyttig for Mikkelsen, tatt i betraktning det kurset koster.

– Uten at jeg kjenner kurset veldig godt, synes jeg vi kan stille krav om at Helse Sør-Øst drar nytte av at Mikkelsen går dette kurset, sier Bekkevold til NRK.

– Statsråden må ta fatt i ukulturen

Per Olaf Lundteigen

Per Olaf Lundteigen (Sp) mener det er galt å dra på kurs når de ansatte i Helse Sør-Øst må kutte i kurs og videreutddaning.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Per Olaf Lundteigen fra Buskerud sitter på Stortinget for Senterpartiet. Han blir provosert over det han hører.

– Dette er sterkt å høre. Jeg har vært på styremøter i Vestre Viken der ledelsen forteller de ansatte at de må spare penger. De kan ikke videreutdanne seg eller gå på kurs fordi de må spare penger, sier Lundteigen.

– Men er det ikke viktig at en toppleder får utvikle seg som leder?

– Jo, det er viktig, og det er kontinuerlig behov for det. Men mange av sykehusene i Helse Sør-Øst er i alvorlige økonomiske vanskeligheter. Derfor må det være en sparekultur i Helse Sør-Øst, mener stortingspolitikeren.

– Det er en manglende forståelse for den situasjonen som Helse Sør-Øst er i. Det er en ukultur som bare statsråden kan ta fatt i, mener Per Olaf Lundteigen.