Hopp til innhold

Arne (76) er bekymret for at hjelperne hans kan gjøre ham dødssyk

I Oslo sitter Arne Andersen hjemme med pusteproblemer etter kreftsykdom. Han er bekymret for at de som skal hjelpe ham også kan smitte ham med korona.

Arne Andersen

AVHENGIG AV HJELP: Arne Andersen må ha sykepleiere tett innpå seg hver dag. Han skulle ønske de brukte smittevern, i tilfelle de er smittebærere.

Foto: Privat

– Hvis jeg får koronaviruset kan det bli veldig alvorlig eller fatalt for meg. Det er bare helsetjenesten som kan smitte meg, for kona holder seg isolert og går bare på butikken av og til, sier Arne Andersen.

Hver dag får han besøk to til tre ganger av hjemmetjenesten i bydel Alna. De som kommer har på hansker, men ifølge 76-åringen bruker ingen smittevernutstyr som munnbind eller smittefrakk.

– Sykepleierne kan være bærere av viruset uten å vite det. De renser blant annet sår og skifter bandasjer og det kan ikke gjøres på en meters avstand. Derfor er jeg redd for å bli smittet av dem, sier Andersen.

Beskytter ikke de mest utsatte

76-åringen i Oslo er ikke alene om å være bekymret. Leder Lene Haug i Helsepartiet Oslo, sier hun har fått alarmerende meldinger fra syke som er avhengige av hjemmetjenesten og som reagerer på manglende verneutstyr.

Lene Haug

BEKYMRET: Hjemmetjenesten må ha ansiktsmasker, smittefrakker og overtrekk til skoene for å hindre smitte av de svakeste, mener leder Lene Haug i Helsepartiet Oslo.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

– Det er jo disse pasientene hele samfunnet har gått i dugnad for å beskytte, og så gjør vi det ikke når vi går hjem til dem. Dette er en tikkende bombe, sier Haug.

Ifølge Haug har noen pårørende sagt opp hjemmetjenesten og selv overtatt stellet av sine nærmeste, for å redusere smittefaren.

Frykter flere dødsfall

Fremskrittspartiet krever at det blir erklært unntakstilstand for eldreomsorgen i Oslo. Det må flere tiltak til for de eldre, mener partiet.

Problemet er at hjemmetjenesten ikke er prioritert høyt nok når det gjelder smittevernutstyr, sier Aina Stenersen, leder for helse og sosialutvalget i Oslo bystyre.

Aina Stenersen

KREVER TILTAK: Byrådet har ikke vært kjappe nok med tiltak for eldre, mener Frps Aina Stenersen.

Foto: Matunda Bigirimana / NRK

Stenersen frykter flere dødsfall i denne sårbare gruppen. Hun mener de ansvarlige i byrådet må komme på banen. Nå har produksjonen av smittevernutstyr internasjonalt tatt seg opp igjen, sier Stenersen.

Kan ikke garantere nok utstyr

Hjemmetjenesten i Bydel Alna opplyser at de bare bruker beskyttelse ved påvist smitte eller mistanke om smitte med symptomer, slik Folkehelseinstituttet anbefaler.

– Det er ikke noe sentralt pålegg om at ansatte i hjemmetjenesten skal bruke beskyttelsesutstyr, sier kommunikasjonssjef i bydelen Torill Gulbrandsen.

Hun sier Alna nå kutter ned på tjenester for å redusere kontakt, men de opprettholder nødvendig helsehjelp.

Fokuset på nok smittevernutstyr i hjemmetjenesten er stort, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Men han kan ikke garantere at det er tilfredsstillende overalt.

– Har dere meldt til staten at dere trenger hjelp for å få nok verneutstyr?

– Ja, vi har vært veldig tydelige og meldt det både til Helsedepartementet og Helsedirektoratet. Sånn jeg har forstått det er ikke Oslo de eneste som har etterspurt det og staten har lovt at dette skal de levere på, sier byrådslederen.