Helseministeren går for Brakerøya

OSLO (NRK): Etter flere tiår med venting er avgjørelsen i boks. Helseminister Bent Høie sier ja til å bygge nytt sykehus på Brakerøya i Drammen.

Tegninger av sykehus på Brakerøya. Skisse av NVVS

Dette er skissene for et nytt sykehus.

Foto: Skisse av NVVS

Bent Høie ankommer helseforetaksmøtet

Her ankommer helseminister Bent Høie foretaksmøtet.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Klokken ni onsdag startet helseministeren foretaksmøtet der avgjørelsen om sykehustomt ble kjent.

Som NRK kunne fortelle på tirsdag kom det ingen overraskelser fra Bent Høie, som falt ned på samme avgjørelse som både Vestre Viken og Helse Sør-Øst: Brakerøya i Drammen.

– Vi har besluttet at utviklingen av det nye sykehuset skal skje på Brakerøya i Drammen, sier Høie til NRK.

– Hvorfor er det riktig?

– Det er den løsningen som de ansatte og ledelsen i Vestre Viken har anbefalt, som også Helse Sør-Øst har anbefalt og som jeg syntes er en god og fremtidsrettet løsning. Både for det nye sykehuset, men også for Drammen kommune og kommunikasjonen til og fra sykehuset, sier Høie.

Han understreker at avgjørelsen nå er endelig.

– Nå går man over i neste planleggingsfase. Da er det dette som gjelder, sier Høie.

Sykehus Brakerøya

Her på Brakerøya i Drammen blir det nå nytt sykehus med en prislapp på 8,2 milliarder kroner.

Foto: Eivind Bulie / NRK

– Dette er en gledens dag

– Dette er en gledens dag! Nå har helseministeren bekreftet både det styret i Vestre Viken og det styret i Helse Sør-Øst har sagt: At vi skal gå videre med planleggingen av et nytt sykehus i Drammen, og at det skal ligge på Brakerøya i Drammen, forteller administrerende direktør i Helse Sør-Øst, Cathrine M. Lofthus, til NRK.

Men ministeren gir ikke mer penger enn de 8,2 milliardene som er satt som kostnadsrammen, selv om de første planene til Vestre Viken går ut over rammen.

– Vi føler oss trygge på at vi skal klare å bygge et sykehus i Drammen som skal ha de nødvendige kapasitetene. Nå går vi i gang med et arbeid for å se på hvordan vi blant annet skal utnytte alle sykehusene i Vestre Viken på en god måte, og da skal vi kartlegge hvordan vi skal klare å gjøre dette innenfor de økonomiske rammene vi har satt, sier Lofthus.

Ann-Kristin Olsen, Bent Høie, Cathrine M Lofthus

Styreleder i Helse Sør-Øst Ann-Kristin Olsen (t.v.), helseminister Bent Høie og administrerende direktør i Helse Sør-Øst Cathrine M. Lofthus under dagens foretaksmøte.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Hun mener det er for tidlig å si om det kommer til å bli en trinnvis utbygging av sykehuset i Drammen.

– Det er noe av det vi skal utrede i den kommende fasen.

– Nesten for godt til å være sant

Nils Fredrik Wisløff

Nils Fredrik Wisløff får en travel høst, selv om plasseringen nå er i boks.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Den 3. mai la administrerende direktør i Vestre Viken, Nils Fredrik Wisløff, frem sin anbefaling. Det har tatt lang tid å lande prosjektet på Brakerøya, derfor er Wisløff i dag strålende fornøyd.

– Det er nesten for godt til å være sant. Men vi har vært forberedt på at dette kom. De har vært jobbet intenst det siste året og det har vært et nært samspill mellom Helse Sør-Øst og Vestre Viken. Jeg har i hvert fall følt at det har vært en bred politisk støtte til prosjektet, sier Wisløff.

Også ordføreren i Drammen jublet litt ekstra i formiddag.

– Nå har vi hatt en sykehusdebatt som har pågått i flere tiår og i dag er det satt punktum for en grundig og god prosess. Jeg er veldig fornøyd. Jeg er hellig overbevist om at plasseringen her på Brakerøya er kjempegod sett i et fremtidsperspektiv. En mer perfekt plassering kunne vi ikke finne, sier Tore Opdal Hansen.

Helseminister Bent Høie på foretaksmøte

Helseminister Bent Høie under foretaksmøtet med de regionale helseforetakene.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK