Hopp til innhold

– Pølse i vaffel vil følge meg resten av livet

Mesterkokk Eyvind Hellstrøm tror mosseretten pølse i vaffel kommer til å følge ham resten av livet, til tross for at det er et annet familiemedlem som står bak.

Pølse i vaffel

Anne Rimmen, Marte Stokstad og Eyvind Hellstrøm testet ut pølse i vaffel under kveldens Sommeråpent fra Moss.

Foto: NRK

Den prisbelønnede gourmetkokken gjestet fredag kveld Sommeråpent fra NRKs Sommerbåt ved kaia i Moss.

Der fokuserte programleder Marte Stokstad, som bodde i Moss annenhver helg i barndommen, på fenomenet med pølse i vaffel.

Hellstrøm har ofte blitt nevnt som den noe spesielle rettens far, men han presiserer at det ikke er han som står bak konseptet.

– Det er ikke jeg som er hjernen bak pølse i vaffel, men jeg var til stede da det skjedde, sier han og forteller historien bak matretten.

– Onkelen min drev iskrembutikken Frisk-o-og i Moss. Hver kveld reiste han ned på isbaren i Torvgården for å vaske softis-maskinene. En gang han holdt på med det, så kom det en storm med sultne kunder inn. De hadde vært på kino og ville ha pølse i lompe eller brød. Men det var såpass sent på kvelden at det var slutt på både brød og lompe. Men de kunne få pølse i vaffel, forteller han.

Pølse i vaffel

Pølse i vaffel har blitt en tradisjon i Østfold-byen.

Foto: NRK

– Har aldri sagt det smaker bra

Etter episoden i onkelens iskrembutikk spredte retten seg ikke bare til andre Østfold-byer, men også til byer som Drammen, Hamar og langs svenskegrensa.

Men Hellstrøm virker ikke å være direkte stolt av familiens pølse-påfunn.

Eyvind Hellstrøm spiser pølse i vaffel

Eyvind Hellstrøm smakte også på pølse i vaffel, om en noe motvillig.

Foto: NRK

– Mossinger elsker pølse i vaffel, men ikke spør meg om det smaker godt, ler han og legger til:

– Pølse i vaffel kommer til å bli hengende ved meg resten av livet mitt. Det er det jeg plutselig blir kjent for.

Hvorfor smaker dette bra sammen?

– Jeg har aldri sagt at det smaker bra. Det er litt pølse og det er litt vaffel, det er litt søtt og litt sennep og ketchup, sier han til programleder Marte Stokstad, som sammen med stesøsteren Anne Rimmen fikk smake på retten på direkten.

– Dere er litt av en gjeng her i Moss, er alt Stokstad klarer å utbryte etter å ha brukt lang tid på å tygge unna retten.

– Marte, du så nesten ut som jeg gjør når jeg reiser rundt og besøker restauranter, smaker på maten og tygger, og tygger og tygger, svarer Hellstrøm, som selv slet med å svelge sin bit med pølse i vaffel fredag kveld.

Laster Twitter-innhold