Hopp til innhold

Helgheim kritisk til prosjektet «Internasjonale Drammen»

Mener at innvandrere ikke diskrimineres på arbeidsmarkedet.

Jon Helgheim

Jeg tror ikke norske arbeidsgivere generelt har holdninger som gjør at innvandrere ikke kommer i jobb. Jeg tror at hovedproblemene er kvalifikasjonene til de som søker og språkkunnskaper, sier Jon Helgheim, leder for Drammen Fremskrittsparti.

Foto: Nora Brønseth / NRK

Prosjektet «Internasjonale Drammen» er et privat initiativ som skal hjelpe innvandrere med å skaffe seg jobb. Drammens Tidende skrev i dag at Frps Jon Helgheim er kritisk til at innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) kommer for å åpne sysselsettingsprosjektet, fordi det strider mot Frps syn.

– Dette er et prosjekt som skal prioritere å ansette innvandrere. Sånn som jeg forstår det handler det om å prioritere framfor andre, og det er den biten vi reagerer på, sier Helgheim til NRK.

– Har ikke forutinntatte holdninger

Målsettingen til prosjektet er at 500 bedrifter i Drammens-regionen skal ansette to «utradisjonelle» medarbeidere hver innen 2020.

– Prosjektet tar som utgangspunkt at norske arbeidsgivere har forutinntatte holdninger mot innvandrere, og det er det ingenting som bygger oppunder det.

– Tror du ikke på historiene om innvandrere som blir tilsidesatt når de skal søke jobb fordi de har et spesielt navn?

– Nei. Jeg tror ikke norske arbeidsgivere generelt har holdninger som gjør at innvandrere ikke kommer i jobb. Jeg tror at hovedproblemene er kvalifikasjonene til de som søker og språkkunnskaper.

Stillerud: merkelig at Helgheim er imot

Vegrad Stillerud

Vegrad Stillerud, du er leder for Arbeiderpartiet i Drammen.

Foto: Nora Brønseth / NRK

Vegrad Stillerud, leder for Arbeiderpartiet i Drammen reagerer på at Frp er motstand av prosjektet.

– Fremskrittspartiet har lenge forsøkt å overbevise om at de er de eneste som tar integrering på alvor, og nå viser de at de er motstandere mot privat initiativ som tar sikte på å gjøre noe for integrering av innvandrere, sier Ap-politikeren.

– Jeg tror at norske arbeidsgivere ønsker å ansette den beste arbeidskraften, men så har mange innvandrere en svakhet ved at de ikke snakker flytende norsk. Jeg ønsker at vi kan bidra til at de får best mulig språkkunnskaper, sier Helgheim.

Tror det vil forsterke hatefulle fordommer

– Jeg ønsker at vi skal ha gode tiltak for å hjelpe innvandrere inn i jobb. Problemet er at i en tid med økende arbeidsledighet, som det er i Buskerud, vil dette prosjektet fortrenge norske arbeidssøkere. Jeg tror sånne tiltak vil være med på å forsterke hatefulle fordommer mot innvandrere, sier Helgheim.

Det er Stillerud uenig i.

– Jeg føler meg ganske trygg på at det finnes nok kvalifiserte innvandrere i drammensområdet til at man kan ansette to innvandrere i disse bedriftene uten at det går på bekostning av norske arbeidstakere.

Ønsker å gi bedriftene innsikt

De som står bak prosjektet er prest Ivar Flaten, næringslivskjendis Terje Stykket og en av Kiwi-gründerne, Tor Kirkeng. De ønsker å ta innvandrere på alvor, forteller Kirkeng.

– I dette prosjektet er det integrering det blir fokusert på. Vi skal gi bedriftene innsikt og kunnskap og det nødvendige for å få en god integrering.

– 27 prosent av innbyggerne i Drammens-distriktet er av innvandrerbakgrunn. Tenk hvilken by vi kan få hvis vi lykkes med integreringen, da kan vi få en fantastisk, spennende og hyggelig by å bo i for alle.