Hopp til innhold

Hele Oslo kommune må svare på 70 spørsmål om arbeidsmiljøloven

Nylig fikk lederne i Oslo kommune et omfattende spørreskjema. Nå skal byrådslederen få vite hvordan brudd på arbeidsmiljøloven håndteres.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap)

VIL HA SVAR: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) vil vite blant annet hva som er den viktigste grunnen til at ansatte i kommunen jobber mer enn det som er lov.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

NRKs avsløringer av kommunens brudd på arbeidsmiljøloven i fjor høst, har allerede resultert i full gransking fra både Arbeidstilsynet og kommunerevisjonen.

Men byrådsleder Raymond Johansen (Ap) vil også gjøre en egen undersøkelse.

Han krever svar på hvordan hver eneste virksomhet i kommunen jobber med å sikre at arbeidsmiljøloven følges. Gjennom internrevisjonen har han sendt ut 70 spørsmål som alle virksomhetene er pålagt å svare på.

Stor kartlegging

Ett av spørsmålene er om virksomheten har nok kompetanse om arbeidstidsbestemmelsene.

Lederne må også svare på om det er nok bemanning til å få gjort jobben uten å bryte loven.

Hovedverneombudene har fått 38 punkter å besvare. For dem handler spørsmålene stort sett om samarbeidet med lederne er godt nok i forbindelse med overtid.

Håper lederne våkner opp

Også hovedverneombudene er pålagt å svare på undersøkelsen.

Svein Mathisen

Hovedverneombud Svein Mathisen i Oslo kommune er fornøyd med undersøkelsen til byrådslederen.

Foto: Petter Sommer/ NRK

– Verneombudene setter pris på at de på rådhuset sender ut noe til dem og at de blir sett, sier Svein Mathisen, sentralt hovedverneombud i Oslo kommune. Han er ikke selv med i undersøkelsen, men har kontakt med mange av dem som skal svare.

Ifølge Mathisen har noen av hovedverneombudene følt at de ikke blir hørt av lederne i virksomhetene. Han sier det er bra at verneombudene nå får belyst arbeidssituasjonen sin opp mot all overtidsbruk.

– Jeg håper en del ledere våkner opp og ser verdien av den vernetjenesten de har, sier Mathisen.

Forventer at tiltak er i gang

– Vi vil ha status på hva virksomhetene gjør nå, sier Ellen Cecilie Braathen, som er internrevisjonssjef i Oslo kommune.

Ellen Cecilie Braathen, internrevisjonssjef i Oslo kommune

Spørreundersøkelsen til lederne og hovedverneombudene er helt nødvendig for å vite hva vi skal gjøre videre, sier Ellen Cecilie Braathen som er internrevisjonssjef i Oslo kommune.

Foto: Vegard Venli / NRK

Ifølge Braathen kan undersøkelsen gi svar på årsaken til brudd på loven og hvilke områder som må styrkes for å unngå at det skjer igjen.

– Men med alt som har kommet fram om ulovlig overtid, forventer vi at de allerede har satt i gang egne tiltak, sier Braathen.

Raymond Johansen har ikke hatt anledning til å svare på NRKs spørsmål om undersøkelsen.

Lovbruddene som ballet på seg

I august 2019 kom det fram at Energigjenvinningsetaten hadde over 500 brudd på arbeidsmiljøloven på samvittigheten. De ansatte på søppelanleggene hadde jobbet ulovlig mye i flere år.

Men lovbruddene viste seg å være langt flere. Så langt har NRK dokumentert 250.000 brudd på arbeidsmiljøloven fordelt på flere av kommunens virksomheter.

Lan Marie Berg

Byråd Lan Marie Berg (MDG) fikk kritikk av opposisjonen for at hun ikke informerte bystyret om bruddene på arbeidsmiljøloven i Energigjenvinningsetaten.

Foto: Anders Fehn / NRK

Oslo kommune er en av landets største arbeidsgivere med over 53.000 ansatte.

Rapporten basert på undersøkelsen skal være ferdig innen 1. april.