Kaptein: – Jeg fikk gåsehud i natt

UTØYA (NRK): Med over tusen deltakere på AUFs sommerleir på Utøya, er det hektiske dager for dem som skal frakte folk til og fra øya.

Passasjerer går av MS Thorbjørn

I tillegg til flere titalls pressefolk, har MS Thorbjørn har fraktet over tusen AUF-ere til Utøya.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Vi satte pers på onsdag med 51 turer over sundet med lass, pluss en del turer som ikke ble registrert. Så det er all time high, sier kaptein på MS Thorbjørn, Ragnar Braata.

Med rekorddeltakelse på AUFs sommerleir, går det døgnet rundt for mannskapet på båten. Det er ikke så lange avstanden, men det er likevel begrenset hvor mange turer båten kan rekke på en dag.

– Vi får se om vi klarer å slå persen i løpet av leiren, smiler Braata.

AUF-lederen åpnet leiren fredag

Ved titiden fredag gikk AUF-leder Mani Hussaini på talerstolen på Utøya til taktfaste rop fra de over tusen deltakerne.

– Jeg har gledet meg lenge til å si dette: Velkommen til Utøya. Det er godt å være tilbake, sa Hussaini.

Les også:

Spesiell jobb

Det er den første sommerleiren som arrangeres på Utøya siden terrorangrepet den 22. juli 2011. For mannskapene på MS Thorbjørn er jobben spesiell, siden interessen for årets leir har vært så stor.

Ragnar Braata og Harald Gårdvik

Kaptein Ragnar Braata (til venstre) og overstyrmann Harald Gårdvik på MS Thorbjørn har hektiske dager under AUFs sommerleir på Utøya.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Jeg synes det er helt fantastisk. Øya er oppe og går igjen, og det er rekordmange ungdommer som kommer hit. Det må vi klappe for, sier kaptein Ragnar Braata.

Han og kollegaene kjører også en annen båt i Tyrifjorden. Med mangel på erfarne sjøfolk ved innlandssjøen, ble de kontaktet noen uker etter terrortragedien. De har hatt mange turer i forbindelse med byggingen på Utøya.

Måtte overnatte på Utøya

Torsdag var det så mange biler på parkeringsplasser på landsida at kapteinen ikke fikk ut bilen sin. Det endte med en ufrivillig overnatting på Utøya.

– To bilrekker hadde parkert foran meg, så jeg kom meg ikke hjem. Men det løste seg veldig fint. Jeg sov godt på øya i natt, sier Braata.

– Sov du sammen med Jens Stoltenberg da, eller?

– Ja, Stoltenberg sov på stabburet, mens jeg sov i hovedhuset.

Den ufrivillige overnattingen ga ham et innblikk i "nye" Utøya. Det at AUF har tatt øya i bruk igjen, kaller han en milepæl.

– Det kjentes helt riktig i natt å gå rundt og se på alle ungdommene og teltene med lys. Alt sammen ser ut til å fungere, og det er bare blide folk å se. Faktisk fikk jeg litt gåsehud, avslutter Braata.

MS Thorbjørn

Det er AUF som eier MS Thorbjørn. De kjøpte båten i 1997 og døpte den Thorbjørn etter Thorbjørn Jagland. Båten kan ta 50 passasjerer, og den kan også frakte mindre kjøretøy.

Foto: Anette Skafjeld / NRK