Hopp til innhold

Urbane havørner tilbake i Drøbaksundet

Havørn hekker igjen på østsida av Håøya i Drøbaksundet. Kommunen forbyr folk å nærme seg reiret til den lille havørnfamilien på fire..

Havørn på Håøya

TILBAKE: Dette er andre gang havørner har reir på Håøya ved Drøbak.

Foto: Kjetil Moe, Norsk ornitologisk forening

Dette er andre gang havørn hekker vellykket på Håøya i dette årtusenet.

Første gang var i 2008. Havørn hekket ved Hankøsundet i Østfold i 1882. 126 år tok det før en ny vellykket hekking ble observert i Oslofjorden, på østsiden av Håøya. Etter å ha vært lenger vest i fjorden i flere år, er den bredvingede rovfuglen tilbake.

Nå er to små havørnunger observert i reiret.

– Det er fantastisk morsomt at den er kommet tilbake etter så mange år og at den fortsetter å være her med all den forstyrrelsen det blir med alt folket i området. Vi håper vi får se flere unger ute og fly etter hvert, sier Eli Moe som er planlegger med miljøansvar i Frogn kommune.

Ferdselsrestriksjoner Håøya

FERDSEL FORBUDT: Kommunen har innført ferdselsforbud i området øst på øya, merket med grønt.

Foto: Frogn kommune

LES OGSÅ: Ville ta med havørn på Oslo-flyet

Forbyr folk å ferdes øst på øya

Havørn er svært sårbare for forstyrrelser ved reiret, som ligger oppe i en bratt vegg. Siden området rundt Oslofjorden er så tett befolket, må man ta ekstra hensyn, mener kommunen.

For å beskytte havørnfamilien, har Frogn kommune bestemt at det er forbudt å ferdes på østre del av Håøya fram til 1. september. Kommunen oppfordrer også folk til å la være å bruke småfly og helikopter over øya.

– Dersom vi også i framtida skal nyte synet av majestetisk havørn seilende over Oslofjorden, er det vesentlig at ferdselsforbudet respekteres, skriver rådmannen i Frogn i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under videoen

Kråker og måker jager en havørn ved Askholmene nord for Drøbak i starten av juni.

Denne videoen som viser kråker og måker som jager en havørn ved Askholmene nord for Drøbak, ble tatt av Chris Carlsen i starten av juni.

Slik kan du se reiret

Reiret ligger godt synlig fra sjøen og er synlig fra landsida. Det er enklest å se havørnen når den er i lufta.

Med en god kikkert eller et teleskop kan man, fra et utsiktspunkt på Hallangen, følge med på fôring av ungene og se hvordan de vokser opp og forhåpentligvis flyr av gårde på egne vinger om noen måneder.

Da havørn ble totalfredet i 1968 var det kun 300 hekkende par igjen i hele Norge. I 2002 ble det anslått å være rundt 2000 havørnpar i Norge.

LES OGSÅ: Aldri vært mer havørn enn nå

Her kan du se fuglene

GOD UTSIKT: Frogn kommune sier man får god utsikt fra dette stedet på Hallangen. Det går sti fra Langebåtveien på nordsiden av Båtstødammen ned til Båtstøfeltets båthavn. Utsiktspunktet ligger like sør for båthavna.

Foto: Frogn kommune