Hopp til innhold

Hatt korona? Her er reglene for deg

Det er nå 119 458 som har hatt covid-19 her i landet, men hva slags regler og anbefalinger gjelder for dem som har hatt korona?

koronatest i bil

HATT KORONA: Hva slags regler gjelder egentlig for deg som har hatt korona? NRK gir deg svarene.

HATT KORONA: Hva slags regler gjelder egentlig for deg som har hatt korona? NRK gir deg svarene.

Nyhetsbildet er fullt av nyheter om innleggelser og mutasjoner. Tallene fortsetter å stige og noen ønsker ikke at folk fra Østlandet skal komme nordover.

Oppe i alt dette er det pressekonferanser med flere ulike anbefalinger og tiltak. Og nå begynner man å spørre seg selv, men hva med oss som har hatt korona?

FHIs overlege Preben Aavitsland gir en oppklaring.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet

Overlege ved Folkehelseinstituttet forteller om reglene for de som har hatt korona.

Foto: Tor Erik Schrøder

Overlege ved Folkehelseinstituttet forteller om reglene for de som har hatt korona.

Foto: Tor Erik Schrøder

Karantene

Personer som har gjennomgått korona, dokumentert ved anbefalt laboratoriemetode, siste 6 måneder, har noen unntak når det kommer til karantene.

Illustrasjonsbilde. Karantene.

NOEN UNNTAK: Har du hatt korona de siste 6 månedene kan du slippe smittekarantene.

  • Smittekarantene: Attest på gjennomgått covid-19 gir unntak fra smittekarantene. Testen må være tatt da du var syk og ha påvist koronavirus gjennom PCR-metoden, som er FHIs førstevalg for testing. Såkalt antistofftest er ikke tilstrekkelig. Testen må være minst 2 uker gammel. Det kreves at dokumentasjonen er fra norsk helse- og omsorgstjeneste.
  • Innreisekarantene: Attest på gjennomgått covid-19 gir ikke unntak fra innreisekarantene.

Det må altså være smitte som er dokumentert ved anbefalt metode de siste 6 måneder. Dette er den testen de kaller PCR-metoden, som ikke er hurtigtest eller antistofftest.

Testing

Etter at man har fått påvist covid-19, må man først være isolert i ti dager etter at man merket de første symptomene. Man må i tillegg være feberfri i 24 timer.

Men, når man er «ferdig» sier overlegen at man ikke skal teste seg på nytt for å sjekke at viruset er borte.

Lang kø for koronatesting

TESTING: Man burde ikke teste seg rett etter man har hatt korona sier overlege ved FHI.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

– En slik test etterpå kan være villedende fordi det kan ligge rester av viruset i hals eller nese, og disse restene kan slå ut på testen.

Det er bare de tre-fire første ukene etter at man ble syk, at en ny test kan gi feil svar.

– Hvis man senere får symptomer eller blir oppringt ved smittesporing, kan man teste seg på nytt. Da kan man stole på testen.

Smittet på nytt og smitte andre?

– Viruset forsvinner av seg selv. Men man kan smittes på ny. Immuniteten er altså ikke 100 prosent.

Etter at man er ferdig med isoleringsperioden, kan man ikke smitte andre. Men, hvis man er uheldig og smittes helt på nytt, da kan man smitte andre.

smittekart oslo 22.03.21 skjermbilde

SMITTEREKORD: Smitten i Oslo og omegn har vært økende den siste tiden. Overlege ved FHI Preben Aavitsland sier at immunitet ikke er helt sikkert selv etter man har hatt korona.

– Vi pleier å si seks måneder, men det er ikke sikkert man er fullt beskyttet.

Tilgjengelig forskning på antistoffnivåer etter koronainfeksjon, og erfaringer fra andre koronavirus, tyder på at risikoen for reinfeksjon er ekstremt liten de første 3 månedene etter gjennomgått infeksjon. Etter 3 måneder kan reinfeksjon ikke utelukkes, selv om det fortsatt er sjelden, skriver FHI på sine nettsider.

Påskeferie, festing og besøk

DNT, påskebilde
Hva er koronareglene for deg som har hatt korona?

INGEN UNNTAK: Påskereglene gjelder for alle, selv de som har hatt korona.

Foto: Marius Dalseg Sætre

Når det kommer til om en kan ha en mindre «streng» påske, om man kan feste med andre eller om man kan besøke besteforeldrene så er det slik at man må følge reglene og anbefalingene som gjelder for alle.

Kan immune samles sammen?

– Risikoen er da veldig lav, men foreløpig har vi ikke gitt et sånt råd.

Reising

Helt til 31. januar i år kunne man reise utenlands og slippe innreisekarantene. Nå er reglene her endret.

– Dersom man har hatt covid-19 siste halvår, slipper man å ha med negativ test på forhånd ved innreise, men man må gå i innreisekarantene og teste seg når de ankommer. Ta med utskrift av testresultatet fra helsenorge.no, sier Aavitsland.

Attest på gjennomgått covid-19 gir altså ikke unntak fra krav om testing på grensen.

Når det kommer til reiseforsikring er det ikke noen unntak for dem som har hatt korona.

Hos de fleste forsikringsselskaper er reiseforsikringen gjeldende hvis området ikke er frarådet å reise til av Utenriksdepartementet.

Utenriksdepartementet fraråder unødvendige reiser til alle land utenom: Island, Færøyene og Grønland og noen områder i Finland.

Blå lagune Island

ISLAND ER ÅPENT: Reisende fra alle land i verden er velkomne til Island dersom de kan bevise at de er vaksinert mot covid-19 eller har hatt viruset. De behøver ikke teste seg ved ankomst eller gå i karantene.

Foto: STAFF / Reuters

Hvis du skal reise til Island slipper du tilhørende innreisekarantene hvis man har dokumentasjon på gjennomgått covid-19-sykdom eller et sertifikat på gjennomført vaksinasjon mot covid-19. En slipper også å teste seg før reisen og ved grensen på Island hvis man har hatt korona.

Vaksinering av personer som har gjennomgått korona

– Det er ennå ikke klart hvor lenge beskyttelsen av det å ha gjennomgått covid-19 varer, sier overlege i FHI Aavitsland til NRK.

Det anbefales derfor at personer som tidligere har gjennomgått covid-19, og som er i de prioriterte gruppene, også vaksinerer seg – så lenge de er i fin form og ikke har senvirkninger av sykdommen når det er tid for vaksinasjon. Men personer som har hatt covid-19 trenger bare én vaksinedose.

Koronavaksine fra Pfizer/BioNTech. Ampullen til høyre inneholder fem doser med vaksine.

EN DOSE: De som har hatt korona vil bli tilbudt kun en vaksinedose.

Foto: Rune Fredriksen/NRK

– Det anbefales at vaksinen gis tidligst 3 måneder etter at man er blitt frisk av covid-19.

Dersom du har hatt covid-19 og blir kalt inn til vaksinasjon, så må en si ifra til vaksinasjonsstedet så de kan ta hensyn til det i planleggingen.