Hopp til innhold

Hareide (KrF): – Ledelsens råd kom ikke fram til Rogaland i tide

NORESUND (NRK): E-posten med føringer fra partiledelsen om valg av delegater nådde ikke Rogaland KrF i tide, sier Knut Arild Hareide. Men i Hedmark og Buskerud fikk han gehør.

Knut Arild Hareide Kjell Ingolf Ropstad

KrF-leder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad i Noresund mandag kveld.

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

Knut Arild Hareide (KrF) fikk et alvorlig skudd for baugen da Rogaland KrF i helgen kun valgte én delegat som støtter hans prosjekt om å søke regjeringsmakt med Ap.

Det til tross for at en tredel av Rogaland KrF støtter Hareide, og at partiledelsen har bedt fylkeslagene om å velge delegater som speiler holdningene lokalt.

– E-posten, som ble sendt fra partiorganisasjonen, kom trolig ikke fram i tide, sier Hareide på vei inn til Buskerud KrFs fylkesårsmøte i Noresund.

Overfor Aftenposten sier Rogaland KrFs leder at hun ikke fikk lest e-posten før etter at fylkesårsmøtet hadde valgt delegater.

Flere røde delegater

Mandag samlet fylkesårsmøtene seg i Buskerud, Hedmark og Finnmark. Det førte til tolv nye røde delegater, og fire blå.

Alle de tre årsmøtene stemte for å støtte at KrF går inn i en regjering med Ap og Sp. Det ble også gjenspeilt i delegatene fylkeslagene sender. Hedmark og Buskerud sender begge fire røde og to blå delegater, mens alle fire delegatene fra Finnmark støtter dette.

Oppfordret til blandede delegasjoner

Fredag kveld ble Hareide og hans nestledere enig om å sende ut en e-post til fylkeslagene før årsmøtene som skal velge delegater.

«Vi skal selvsagt ikke kreve bestemte avstemningsregler, men vi mener det er klokt å forsøke å gjenspeile hodlningene i fylkeslagene når man velger delegasjon. Det er viktig for at alle skal føle seg representert» står det blant annet i e-posten.

Meldingen ble først sendt ut fra partiapparatet lørdag klokken 11.13, under to timer før møtet i Rogaland startet.

– Jeg tror ikke det ligger vond vilje bak at budskapet ikke nådde fram. Jeg vil si den ble sendt ut så raskt som mulig, når den ble klar sent fredag kveld, sier Hareide til NRK.

Et forslag fra Haugesund KrF om å velge delegater som gjenspeilet holdningene i salen, ble stemt ned av Rogalands fylkesårsmøte.

Alle er opptekne av Kristeleg folkeparti no. Kvifor, får du svaret på her.

Alle er opptekne av Kristelig Folkeparti no. Kvifor, får du svaret på her.

Vil ikke instruere

Mandag hadde Hareide og resten av landsstyret i partiet telefonmøte for å drøfte stemmegivningen i de fylkeslagene som ennå ikke har valgt delegater.

– Det er ingen vedtak eller føringer fra møtet, men det er en enighet i det partiledelsen har sagt, at vi ønsker i så stor grad som mulig representative delegasjoner, forklarer Hareide.

Han vil likevel ikke instruere fylkeslagene i hvordan de skal velge delegater.

– De står fritt til å gjøre dette slik de ønsker, sier han.

Etter det NRK forstår brukte Rogaland KrF møtet til å forsvare valget av nesten bare blå delegater. Fylkeslaget skal ha luftet frustrasjon over at Hareide i går kritiserte dette, uten å ha diskutert saken med dem først.

– Ikke dolket i ryggen

Hareides nestleder Olaug Bollestad fikk kraftig kritikk og beskyldninger om å ha dolket Hareide i ryggen, for ikke å ha viderebrakt ledelsens råd om representasjon til fylkesårsmøtet i Rogaland, som hun deltok på selv.

Hareide sier han ikke kjenner seg igjen i dette.

– Vi har hatt bare gode intensjoner, og har vært helt enige i hvordan dette skal håndteres. Det er forståelse for det partiledelsen har sagt i partiet, og jeg opplever at det vil bli gode fylkesårsmøter fremover, sier han.

Fylkesstyremøte i Buskerud KrF

Kjell Ingolf Ropstad og Knut Arild Hareide på KrF Buskeruds fylkesårsmøte mandag kveld.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Han sier prosessen som partiet er inne i, har vært mer krevende enn han hadde trodd.

– Det er noe vi burde ha forberedt bedre, og vi burde ha forberedt organisasjonen bedre. Men ut fra hvor voldsomt dette egentlig er for partiet, syns jeg vi har håndtert det til terningkast fem, sier Hareide.