Hopp til innhold

Knallhard trening for hjerteopererte viser utrolige resultater

Knallhard trening for hjerteopererte viser utrolige resultater i ny banebrytende forskning. Alle som har deltatt i prosjektet, har fått bedre helse og større livsgnist.

Hjerteopererte utsatt for hardtrening

Stor fremgang for Vidar Alfredsen etter at han har trent knallhardt i ti uker. Her sammen med forskerne ved Høgskolen i Østfold. Fra venstre: Arne Skaug, Knut Egil Hanssen og Ole Sveen.

Foto: Anette Torjusen / NRK

I ti uker har Vidar Alfredsen trent knallhardt så svetten har silet og hjertet har dunket i rekordfart. At han har vært gjennom to store hjerteoperasjoner, er det lite som vitner om.

– Turte ikke gjøre noe

Vidar Alfredsen

Vidar Alfredsen fra Fredrikstad er en av hjertepasientene som har trent hardt i 10 uker.

Foto: Kathrine Brønn/NRK

Vi møter Alfredsen der han trives ekstra godt, nemlig på spinningsykkelen hos testlaboratoriet hos Høgskolen i Østfold. Han er en av tretti som har vært med i et prosjekt der man har sett hvordan hard fysisk trening påvirker både styrke og kondisjon for hjerteopererte. Mange vegrer seg for å trene etter så alvorlige operasjoner. Sånn var det også for Alfredsen:

– Du turte liksom ikke gjøre noe. Spesielt de rundt deg var livredde for at noe skulle skje. Jeg husker godt at samboeren gikk rundt med alle handleposene, mens jeg gikk tomhendt og ikke fikk gjøre noe ting, forteller han.

De tretti har vært delt opp i to grupper. Det har vært en kontrollgruppe og en intensivitetsgruppe. Kontrollgruppa har trent tre ganger i uka, med en styrketrening i sirkel og to kondisjonstreninger. Kontrollgruppa har trent slik at de har hatt tre pulstopper under kondisjonstreningen. En modell som forskerne referer til som "Ullevål-modellen".

Gruppa som har trent knallhardt, har trent fire dager i uka med to styrketreninger og to kondisjonstreninger. De tre forskerne som står bak prosjektet ved Høgskolen i Østfold har brukt en pyramidemodell der deltagerne har hatt kondisjonstrening med mellom fem til seks pulstopper på over nitti prosent av makspulsen.

– Tøff for alle

Høgskolelektor i idrett, Ole Sveen, har hatt ansvaret for kondisjonstreningen og han sier treningen intensivitetsgruppa har vært utsatt for, er tøff for alle.

– I forhold til kondisjonen, der vi har hatt fem til seks pulstopper på over nitti prosent av normal hjertefrekvens, er det hard trening for alle mennesker, forklarer han.

Førstelektor i fysiologi og idrett, Knut Egil Hanssen har laget styrkeprogrammet som de hjerteopererte har fulgt. Nå viser tall at gruppa som har vært med i hardkjøret, har en dobbelt så stor fremgang som kontrollgruppa som ikke har trent så hardt. Noe som gir store helsegevinster.

– Absolutt alle parameterne vi har målt har gått opp på begge gruppene, men i intensitetsgruppa har de hatt en dobbelt så stor økning. Spesielt ser vi at styrken i bena har blitt bra. For meg som er muskulær fysiolog, er dette utrolig spennende funn. Styrkeprogrammet de har vært gjennom viser at både kolesterol og fett for reduseres ved høy intensitivetet. Dermed blir forholdene gunstige og minsker faren for nye alvorlige komplikasjoner, forklarer han.

Selvom resultatene er oppsiktsvekkende og hardtreningen viser gode resultater, er ikke dette noe hjerteopererte skal hive seg ut i alene. De tretti som er med i prosjektet har vært gjennom en seks ukers opptrening i sykehuset regi. Det er inngangsbilletten til Cardio-gruppa, som startet opp for seks år siden i mangel på rehabilitering i Fredrikstad. Alle de tretti er tilknyttet Cardio-gruppa og dermed har fått klarsignal fra legen. Det er en viktig kontroll alle må gjennom.

– Det er viktig å trene i kontrollerte former. Da vet man også når man kan presse seg til rett tid, sier Hanssen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ole Sveen, Høgskolen i Østfold

Ole Sveen ved Høgskolen i Østfold.

Foto: Kathrine Brønn/NRK

Mange er redde

Mange er naturlig nok redde for å begynne å trene etter store hjerteoperasjoner og høgskolelektor i idrett, Arne Skaug, har sett hvordan det mentale har blitt påvirket av hardtreningen.

– Det å få tilbake sitt sosiale liv, være sammen med venner, er utrolig viktig. Vi kan konkludere med at jo mer man trener, jo mer motivert blir man og mer tør man å presse seg. At det skulle gi så store utslag, hadde vi ikke trodd, sier han.

Nå skal funnene vises frem for forskere over hele verden i Barcelona til sommeren. De tre forskerne håper at treningsopplegget vil adopteres nasjonalt og kan hjelpe hjerteopererte tilbake til et godt liv.

For Vidar Alfredsen har de ti ukene betydd utrolig mye. På spørsmål hvordan han har det i dag, svarer han følgende:

– Jeg har det kjempebra og må jo si at mottoet mitt nå har blitt en dag uten trening, er en dag uten mening, ler han.