Hard kamp om SV-toppen i Oslo

Gjør SV et skikkelig dårlig stortingsvalg, kan en av disse bli eneste SV-er på tinget ved siden av Audun Lysbakken. Mye står på spill i nominasjonskampen i SV.

Ingvild Reymert og Kari Elisabeth Kaski

REYMERT ELLER KASKI: Ingvild Reymert (t.v.) og Kari Elisabeth Kaski (t.h.) kjemper om SVs eneste helt sikre stortingsplass.

Foto: Stig Marlon Weston (SV)/Zero

Ingvild Reymert eller Kari Elisabeth Kaski på topp? Det er spørsmålet nominasjonsmøtet i Oslo SV må ta stilling til 1. desember.

Natt til mandag ble det klart at et knapt flertall på ti i nominasjonskomitéen ønsker nestleder i Oslo SV, Ingvild Reymert, på førsteplass. Et mindretall på åtte foretrekker partisekretær Kari Elisabeth Kaski.

Reymerts ledelse har skrumpet inn siden førsteutkastet til liste ble offentliggjort i september. Da var stillingen 13-4 i hennes favør.

– En egen liga

I etablerte kretser i partiet ble det uttrykt skuffelse over at nominasjonskomitéen vraket den unge, lovende partisekretæren i SV nasjonalt.

– Jeg tror alle vi som har jobbet tett på begge, ser at Kari Elisabeth er i en egen liga, sa Heikki Eidsvoll Holmås til Klassekampen.

Holmås er i dag eneste SV-representant på Oslo-benken, men har takket nei til gjenvalg etter 16 år på Stortinget.

Overfor NRK har flere poengtert at SV i verste fall kan havne under sperregrensen ved neste års stortingsvalg. I så fall risikerer listetoppen i Oslo å bli eneste SV-er på Stortinget ved siden av partileder Audun Lysbakken, som etter alt å dømme får et direktemandat fra Hordaland.

I en slik situasjon er det avgjørende at Oslo SV velger den tydeligste nasjonale stemmen og den som best kan fronte partiet, og det er Kari Elisabeth Kaski, blir det sagt.

– Lengst og bredest erfaring

– Det er jeg veldig uenig i. Jeg er den som har folkevalgterfaring. Jeg har vært Oslo-politiker og sittet i bystyret, og jeg har vært nasjonal politiker og talsperson for Norsk Studentunion. Og så er jeg jo den som har lengst erfaring i SV, sier Ingvild Reymert.

Hun sier at begge vil være nye på Stortinget, men at hun selv også har bredest erfaring.

– Jeg er kjempeglad for den tilliten valgkomitéen har gitt meg. Men med tillit følger det ansvar; ansvar for å gjøre det enda tydeligere at SV er det ubestridte fordelingspartiet, ansvar for å oppfylle boligdrømmen for folk flest og ansvar for klima og miljø. Det ansvaret er jeg rede til å ta.

Ønsket av et flertall

Kari Elisabeth Kaski har ikke vært tilgjengelig for intervju mandag, men skriver dette i en e-post til NRK:

– Et flertall av lokallaga har ønsket meg på førsteplass og jeg opplever å ha stor støtte i Oslo SV. Den støtten tar jeg med meg fram mot nominasjonsmøtet 1.desember.

– Jeg er fortsatt veldig motivert for å gå inn i valgkampen med Oslo SV, for mindre forskjeller og klimagassutslipp og for en ny regjering, skriver Kaski.