Hopp til innhold

Har tilstått flere overgrep

– Mannen ble avslørt av DNA-spor, sier Kripos. Sakene ble først etterforsket lokalt, men Kripos overtok høsten 2011 da det ble oppdaget en sammenheng mellom sakene.

Pressekonferanse Kripos om mann siktet for overgrep

MANN SIKTET FOR OVERGREP: Politiadvokat Anne M. Evenrud og leder for seksjon for seksuallovbrudd, Lena Reif, på Kripos’ pressekonferanse mandag ettermiddag.

Foto: NRK

Mandag ettermiddag ble mannen varetektsfengslet i fire uker med brev-, besøks- og medieforbud. Fengslingsmøtet i Oslo tingrett gikk for lukkede dører.

Stien på Skjetten

OVERGREP PÅ SKJETTEN: Mannen som er varetektsfengslet er blant annet siktet for et overgrep mot en seks år gammel jente på Skjetten på Romerike i 2008.

Foto: Hallgeir Braastad / NRK

Det er en familiefar i 40-årene som er varetektsfengslet, siktet for fire overgrep de siste ti årene. Det dreier seg både om voldtekter og andre seksuelle overgrep, og ofrene er jenter i alderen 6 til 18 år.

Mannen er fra Oppland og ble pågrepet av politiet på lørdag. Kripos leder etterforskningen, som har pågått i flere år.

Mannen ble tidligere i høst innkalt til avhør, mistenkt for en seksuell handling mot et barn. I forbindelse med avhøret ble det tatt DNA-prøve av ham. Mannen ble pågrepet og siktet da resultatet av DNA-prøven forelå.

Avslørt av DNA

På en pressekonferanse mandag ettermiddag fortalte Kripos at det er informasjon og brikker fra de ulike sakene som har gitt dem totalbildet og som danner grunnlag for siktelsen.

Mannen er siktet for fire forhold som er begått i perioden fra 2008 til mai i år. DNA-spor knytter ham til tre av forholdene.

– Vi har prioritert etterforskningen over lang tid. Saken illustrerer det fokus og den utholdenhet som er nødvendig i slike saker, sier Lena Reif, leder for seksjon for seksuallovbrudd i Kripos.

– Vi er fornøyd både fordi det er viktig å oppklare slike overgrep mot barn, men også for å forhindre nye overgrep, sier Reif.

– Hva konkret førte til pågripelsen?

– I forbindelse med overgrepet i mai fikk politiet nye spor å jobbe etter. Vi har også bedt om tips fra politiet landet rundt, og dette var bakgrunnen for gjennombruddet i etterforskningen, sier politiadvokat Anne M. Evenrud.

Erkjenner forholdene

– Min klient ble pågrepet i forbindelse med at han ble siktet for et tilfelle av seksuelle handlinger nå i år, sier forsvarer Kai R. Vaag.

– Han erkjenner alle de faktiske forholdene i siktelsen, opplyser Vaag.

Overgrep mot seksåring

Blant overgrepene mannen er siktet for er et fra 2008. Da ble en seks år gammel jente oppsøkt av en fremmed mann ved et boligområde på Skjetten på Romerike.

Han lokket med seg seksåringen inn i en hage og forgrep seg på henne. Mannen fikk jenta til å kle av seg, og utførte overgrep som av politiet regnes som voldtekt. Gjerningsmannen tok også bilder av seksåringen.

Politiet sikret seg tekniske spor fra åstedet, men mannen ble ikke pågrepet.

– Det foreligger DNA-materiale som knytter mannen til denne saken, sier Anne M. Evenrud, politiadvokat i Kripos.

I tillegg inngår følgende saker i siktelsen, opplyser Kripos:

August 2010: Seksuell handling mot en 13 år gammel jente i Hakadal på Romerike.

Oktober 2011: Voldtekt mot en 18 år gammel jente på Hellerud i Oslo.

Mai 2014: Seksuell handling mot en 8 år gammel jente i Nittedal på Romerike.

Sakene ble først etterforsket lokalt, men Kripos overtok flere av sakene høsten 2011 da det ble oppdaget en sammenheng mellom dem. Det har underveis blant annet vært innhentet DNA fra et stort antall frivillige, det har vært laget fantomtegninger og aktuelle saker fra politidistriktene er innhentet og gjennomgått, opplyser Kripos.