Holder igjen vannet - kraftproduksjonen er stanset

For å begrense skadene under flommen i Numedalslågen, holdes vannet igjen i magasinene oppover i vassdraget.

Tunhovdfjorden

Tunhovdfjorden er et av magasinene der vannet holdes igjen. Dette bildet er fra innløpet til fjorden.

Foto: Numedals-Laugens Brugseierforening

Allerede tirsdag formiddag ble kraftproduksjonen stoppet i kraftverket Nore 1, som ligger i Rødberg i Nore og Uvdal kommune.

Nore 1

Nils Runar Sporan i Numedals-Laugens Brugseierforening håper de klare å holde igjen vannet til regnværet gir seg.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Vi startet da med å lagre vann fra Hardangervidda i magasinene i Pålsbufjorden og Tunhovdfjorden, sier leder i Numedals-Laugens Brugseierforening, Nils Runar Sporan.

Tilsiget til magasinene anslår Sporan til å ligge på rundt 200 kubikkmeter i sekundet. Hadde det vannet kommet på toppen av det vannet som allerede er i Numedalslågen, ville de flomutsatte områdene vært i en mye verre situasjon.

Håper å holde igjen vannet til toppen er over

Vannet holdes fortsatt igjen, så lenge det er plass i magasinene.

– Vi har mellom tjue og tjuefem centimeter igjen før nivået når høyest regulerte vannstand. Da vil vi få et overløp, som ikke er så stort i starten, sier Sporan.

Han regner med at de vil klare å holde igjen vannet fram til litt utpå fredag, avhengig av hvor mye regn som kommer. Nedbørstoppen er ventet å komme litt senere enn tidligere antatt, og flomtoppen i Kongsberg kommer trolig i ettermiddag.

– Fortsatt vil det bli en økning i vannføringen, men vi er glad for hver time som går nå. Da har vi en større buffer for å ta imot det som kommer. På fredag skal nedbøren heldigvis være over, så det passer oss bra, sier Sporan.

Vet ikke når kraftproduksjonen starter igjen

Når regnværet er over vil vannet i magasinene gradvis bli sendt nedover i elva, for å ha et nytt buffer hvis det skulle komme mer regn utover høsten.

Det er så langt uvisst når kraftproduksjonen kommer i gang igjen i Rødberg.

– Vu vurderer situasjonen fortløpende og har møter hver dag, avslutter Sporan.