– Jeg ønsker ikke at noen andre i hele verden skal bli nødt til å oppleve dette

En rumensk mann i midten av 30-årene har sittet i politiarrest i snart seks døgn. – En så lite ønsket situasjon som det kan bli, sier politiadvokat.

Seks dager i politiarrest

Mannen hevder at kameraten har tatt på seg ansvaret for pillene. Han skjønner derfor ikke hvorfor han fortsatt sitter i arresten.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

– Jeg er veldig, veldig sliten, og har ikke flere krefter igjen. Jeg bare går frem og tilbake på cella og tenker på å ta mitt eget liv, sier den rumenske mannen i 30-årene.

NRK møter ham sammen med hans forsvarer og en tolk på advokatrommet i politiarresten på det nye politihuset i Sarpsborg.

Han vil fortelle hvordan han har det på glattcelle, men ønsker å være anonym av hensyn til familien.

– Jeg har en jobb i Østerrike som jeg må komme meg hjem til, og jeg har en datter som er hjertesyk. Jeg vil svært gjerne komme meg hjem til henne. Datteren min har ikke noe å leve av, så jeg må hjem for å jobbe, sier han.

– Medsiktet tok skylden

Rumeneren er sammen med en landsmann siktet for innførsel eller medvirkning til innførsel av narkotika tidligere denne uken.

Seks dager i politiarrest

Den rumenske mannen ble arrestert da han kom til Norge på tirsdag. Siden da har han sittet i politiarresten på det nye politihuset i Sarpsborg.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

– Jeg kom til Norge for å ha det gøy. Han sa til meg at han hadde vært i Norge tidligere, og at det er et veldig fint land. Da vi kom til grensa ble vi stanset og tatt med hit av politiet, sier han.

Politiet ønsker ikke å kommentere hva slags type, eller hvor store mengder narkotika som ble funnet i mannens bil, men politiadvokat Dag-Fredrik Reymert betegner saken som alvorlig.

Ifølge rumeneren har den medsiktede mannen tatt på seg ansvaret for det som ble funnet i bilen.

– Jeg forsto at de hadde funnet noen piller eller tabletter i bilen. Han hadde tatt det med i bilen uten at jeg visste det. Slik jeg har forstått det har han tatt på seg skylden, og fortalt politiet at jeg ikke visste noe om dette.

Mannens forsvarer Ole Richard Holm-Olsen bekrefter denne historien.

– Det er riktig det han sier om hva medsiktede har sagt.

Les også:

Mangel på fengselsplasser

Tirsdag ble den rumenske mannen plassert på glattcelle – og han har sittet der siden. Han fikk heller ikke advokat før etter to dager.

Ole Richard Holm-Olsen

Ole Richard Holm-Olsen forsvarer den siktede rumeneren i 30-årene.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

– Etter loven skulle han vært overført til et ordinært fengsel på torsdag. Nå er det søndag og han sitter fremdeles i politiarrest. Det er mildt sagt ikke bra, sier Holm-Olsen.

Fredag ble mannen besluttet fengslet, og skulle da overføres til kriminalomsorgen innen 24 timer, noe som ikke lot seg gjøre.

Politiadvokat Dag-Fredrik Reymert forteller at det er mangel på fengselsplasser har gjort at rumeneren fremdeles sitter i politiarrest.

– Årsaken til at han er her fremdeles, er at vi til tross for store anstrengelser ikke har fått plass til ham i fengsel. Vektet opp mot at dette er en såpass alvorlig sak har politiet kommet til at det allikevel må være på denne måten.

– Men dette er en fortløpende vurdering vi må gjøre, og det er klart at vi ikke kan fortsette å gi dette svaret i veldig lang tid fremover.

Ingen åpen tingrett

Reymert sier at politiet beklager sterkt at mannen fremdeles sitter i politiarrest.

– Det er en så lite ønsket situasjon som det kan bli. Jeg tror ikke det er slik at politiet tenker noe annerledes om dette enn det forsvareren gjør. Dette er en situasjon vi helst skulle sett var annerledes.

Ettersom rumeneren ikke ble overført til ordinært fengsel, begjærte forsvareren ham løslatt.

– Men siden Østfold verneting ikke har noen åpne tingretter i helgen, så ble saken sendt videre til Oslo, som har helgefengslinger. Men man oppnådde ikke kontakt med Oslo tingrett, så den ble aldri vurdert, sier Holm-Olsen.

Nå har han begjært at saken tas opp i Halden tingrett på mandag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Glattcelle i Sarpsborg

Slik ser glattcellene i det nye politihuset i Sarpsborg ut. Det er et lite 'frostet' vindu øverst i cella, som man ikke kan se ut gjennom, og man har et toalett og en madrass.

Foto: Magnus Brenna-Lund/NRK

– Brudd på menneskerettighetene

Enten vil mannen få en fengselsplass på mandag og bli overført dit, eller så blir det et rettsmøte i Halden tingrett med spørsmål om mannen skal løslates eller ikke.

Hvis da ikke påtalemyndigheten beslutter å løslate ham, sier Holm-Olsen.

– Det som er spørsmålet nå er om det er forholdsmessig å holde ham i politiarrest, når det ikke er fengselsplasser å oppdrive. Det er et spørsmål som er spennende. Det er opplagt et brudd på menneskerettighetene her. Man skal ikke holde folk i fyllearrest i bortimot en uke, sier han.

For rumeneren selv har den siste uken vært en stor påkjenning. Mannen er tydelig preget av å ha sittet i politiarrest i snart seks døgn.

– Jeg føler meg veldig dårlig, og jeg har fått nok av dette rommet. Det er alt for innestengt og jeg klarer ikke å puste. Jeg har ikke matlyst. På seks døgn har jeg kun spist to sandwicher. Jeg vil ikke spise, jeg vil bare hjem, sier han.

– Føler jeg blir gal

Rumeneren forteller at han aldri har vært borti politiet tidligere, og at han hadde vært villig til å ta straffen dersom han hadde gjort noe galt.

Seks dager i politiarrest

Rumeneren sier til NRK at han ikke har noe på cella bortsett fra et glass vann. Han ble derfor svært glad da forsvareren kom med cola, sjokolade og sigaretter.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

– Det var et veldig stort sjokk å komme hit. Det er veldig vanskelig og jeg ønsker ikke at noen andre i hele verden skal oppleve dette. Det er uholdbart å være innestengt på et slikt rom i seks døgn.

Har du noe begrep om tid når du sitter på cella? Vet du for eksempel hvilken dag det er i dag?

– Det er søndag. Jeg vet at det er søndag, men i går visste jeg ikke at det var lørdag. Det tok meg tre timer å regne ut hvilken dag det var. Tiden går veldig sakte her inne. Jeg føler at jeg begynner å bli gal, sier han og legger til;

– Jeg hadde gledet meg til å dra på feire til Norge. Men jeg skal aldri tilbake hit.