Hopp til innhold

Utvider aldersgrensen på psykiatri-hjelp etter massakren

Fredrikstad og Sarpsborg utvider nå aldersgrensen for psykiatri-hjelp fra 15 til 18 år.

Video ab13b169-afe8-413a-8755-22cdec21527e.jpg

Intervju med ordfører i Fredrikstad, Eva Kristin Andersen.

Lørdag ettermiddag samlet ordførerne Jan Engsmyr og Eva Kristin Andersen sine beredskapsteam til et krisemøte på Fredrikstad rådhus.

Der staket de ut veien videre. De fortsetter sin felles beredskap som vil ha hovedbase ved mottakssenteret på Folkets hus i Sarpsborg.

– Vi er alle i sorg

– Vi er alle nå i sorg og så har vi vært samlet. Det er mennsker som har vært i et felleskap og da er det ønskelig om et felles mottakssenter. Så vi ser det mest hensiktsmessig å fortsette beredskapen i felleskap, sier ordfører Eva Kristin Andersen.

Ordførerne er øverste ledere for kriseberedskapen i kommunene, og Andersen har tett diaolg med politiet.

– Jeg har snakket med politiet i Østfold flere ganger og det er de som holder oss orientert. Når vi får de offisielle listene, vil vi gå aktivt ut til familene, pårørende til de som var til stede for å tilby bistand og hjelp. Vi vil også stille opp hvis mennesker trenger oss nå. Vi har også satt inn flere team i samarbeid med Sykehuset Østfold.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Intervju med kommuneoverlege i Fredrikstad, Jens Espeland

Intervju med kommuneoverlege i Fredrikstad, Jens Espeland

Mye rykter

Ordføreren sier at det er mye rykter å forholde seg til.

Representanter fra Arbeiderpartiet har også vært med i krisemøtene og de sitter foreløpig også på ubekreftede lister.

Det jeg vet nå er at det var 48 med fra Østfold og at det var en gruppe fra Fredrikstad på Utøya. Når det gjerlder Regjeringskvartalet har jeg lite informasjon, sier hun.Nå har jeg snakket med politiet i østfold. Man får hvite mye og det er mye rykter.

– Skal ikke stå på ressurser

Kommueoverlege i Fredrikstad, Jens Espeland, sier det er viktig at folk er trygge på at all nødvendig hjelp er å få. Spesielt styrket psykriatri-hjelpen til de unge etter massakren.

Her skal det ikke stå på ressursene, sier han.

Han forteller at teamet som tar seg av barne- og ungdomspsykiatri har økt beredskapen og utvidet aldersgrensen. Det vil si at både lege og psykolog og personell innen psykiatri står klare til å ta seg av barn i alderen 0-18 år. Vanligvis gjelder denne grensen for barn- og unge i alderen 0-15 år.

Espeland understreker at det er legevaktene i kommunene som er førstelinje i beredskapen. Det betyr at alle henvendelser skal starte hos legevakten.

Espeland har sittet i krisemøter i hele natt og sier at Sarpsborg og Fredrikstad nå skal dra nytte av hverandres ressurser.

– Vi har økt beredskapen ved legevaktene, vi har bakvaktene på legevaktene klare til å rykke ut.

Familieterapauter, psykiatiske sykepleiere og leger koordineres fra legevakten. Alle som har behov for hjelp må derfor ta kontakt med legevakten. De har korte kontaktlinjer og det er lav terskel for å komme inn.

Hvem er det som bør ta kontakt med legevakten?

– Hvis du har et angstanfall, har angst eller er deprimert. Eller at du rett og slett føler at du trenger noen å snakke med, fordi dette klarer du ikke å håndtere alene, kan du ta kontakt med legevakten. Kanskje trenger du medisinering, kanskje trenger du å prate med våre familieterapauter eller kanskje du bør oppsøke mottakssenteret. Dette er slik hjelp som legevakten nå kan bistå med, forklarer han.