Har plukket over 3 500 brunsnegler i hagen i år

Nå ber folk om hjelp til å organisere en samlet aksjon mot brunsnegler.

Masse snegler

SNEGLEBØTTE: Tove Reinfjord skulle gjerne brukt sommerkveldene på terrassen, men må heller bruke dem på å plukke brunsnegler.

Foto: Privat

Tove Reinfjord

Her står Tove Reinfjord med dagens bøtte.

Foto: Lars Bilit Hagen / NRK

– Det første som møter oss er snegler på grusen, på gresset, overalt. Vi bærer koffertene inn og går rett ut og plukker.

Slik var det for Tove Reinfjord å komme hjem torsdag etter ti dager på ferie i Hellas.

I hagen er det fullt av snegler. I den røde bøtta som har blitt fast for snegleplukking ligger de tett i tett i ulike størrelser og former.

– Her er det vel snart 100 stykker som vi ha plukka på ti minutter.

Håper på større aksjon

For tre år siden hadde ikke Reinfjord snegleproblemet i hagen, men nå har problemet blitt stort.

– Det er en invasjon. Jeg er på godt norsk møkklei. I starten talte vi hver eneste snegle, men nå når vi har passert over 3 500 så synes jeg ikke det er noe særlig morsomt lenger, sier Reinfjord.

Nå håper hun at flere kan være med å bidra til å bli kvitt brunsnegleproblemet.

– Jeg legger ikke skylden eller ansvaret på kommunen, men det kunne vært fint å få i gang et initativ hvor man får med flere og større parter, som sammen kan dra i gang en felles dugnadsinnsats. Det var Varingen som først skrev om dugnadsideen i avisa i går.

Nå ber folk om hjelp til å organisere en samlet aksjon mot brunsnegler.

– Koordinert aksjon er ikke mulig

Hilde Thorkildsen

Hilde Thorkildsen, ordfører i Nittedal.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Ordføreren i Nittedal, Hilde Thorkildsen, sier at kommunens hovedbidrag er at de kan informere så godt de kan om hva folk kan gjøre for å bli kvitt brunsneglene.

– Men en koordinert aksjon fra kommunenes side er ikke mulig. Det forutsetter at absolutt alle er med, og det fordrer også at kommunene rundt oss er med, og det er ikke realistisk.

Hun påpeker at Nittedal nærmiljøforum har fått penger av kommunen som de kan bruke til å gjøre bygda hyggeligere og at de kan kjøpe sneglemiddel for det hvis de vil.

Vil ha med velforeninger

John Ivar Rygge er leder i Nittedal nærmiljørforum. Han tror mange må involveres for å få bukt med problemet.

– Det må være en dugnad, og vi må finne en metode som fungerer. Man må engasjere velforeninger, og ulike frivillige lag og organisasjoner til å bidra til en felles aksjon, sier Rygge.

Nærmiljøforum skal ha et møte i august hvor de skal diskutere hva og hvordan de kan prøve å finne en løsning på brunsnegleproblemet.