Hopp til innhold

– Viktig, vond og verdig opplevelse

UTØYA (NRK): Jens Stoltenberg synes det er vemodig å være på Utøya igjen, men fint å se ungdommer samlet, fire år etter massakren.

Jens Stoltenberg var gjest under markeringen på Utøya 22. juli 2015.

Jens Stoltenberg var statsminister da terroranslaget mot AUFs sommerleir på Utøya skjedde 22. juli 2011.

Foto: Kristian Dugstad / NRK

– Det er vemodig, sorgfullt, men også fint å få lov til å komme her og treffe ungdommer, se Utøya igjen, og oppleve noe av det fellesskapet som ble så sterkt mobilisert 22. juli for fire år siden, sier Stoltenberg.

Hva tenker du om at dette kommer til å være den siste store markeringen som AUF gjør på en stund?

– Det er den type beslutning AUF må gjøre. Å hele tiden prøve å finne den rette balansen mellom det å minnes og markere, og det å bruke øya. Det er noe de gjør ved å bruke tid, og ved å være i kontakt med støttegruppa og pårørende, sier Stoltenberg.

Har mange minner fra Utøya

– Jeg har personlig et veldig sterkt og nært forhold til Utøya. Første gang jeg var her var på pinseleir i 1974. Jeg har vært ung AUFer her, sittet i bakken her, hørt Einar Gerhardsen og Gro Harlem Brundtland tale, og senere har jeg vært her som partileder og statsminister. Nå er jeg bare her som gjest, men det er også viktig for meg.

Stoltenberg trekker frem at det er en viktig del av Norges historie og for AUF og Arbeiderpartiet, men også for han personlig.

– Det er viktig for meg å være her fordi det også er en del av livet mitt. For meg å få lov til å komme hit, er en viktig, vond, men også verdig opplevelse.

AUF-leder Mani Hussaini

AUF-leder Mani Hussaini var til stede ved markeringen i Oslo tidligere i dag og skal være med på Utøya senere i dag.

Foto: Kristian Dugstad / NRK

Var ikke på Utøya i 2011

Også AUF-lederen er til stede på Utøya i dag. Han var selv ikke til stede på AUFs sommerleir i 2011. I mange år har han og familiemedlemmer vært på Utøya, men ikke 22. juli 2011.

– Det er veldig fint å samles på 22. juli. Hele nasjonen bærer på en sorg. Det å markere sorgen i fellesskap, gjør at sorgen kanskje blir litt lettere å bære, sier Mani Hussaini.

– Vi må lytte til Støttegruppa

– Men det er også en vond dag. Sorgen, savnet og fortvilelsen blir sterkere en sånn dag. Det er fint å kunne hedre dem vi har mistet.

Har det vært vanskelig å ta avgjørelsen om at AUF ikke skal markere 22. juli like stort hvert år?

– Jeg ser at mange mener at vi bør trappe ned markeringen litt etter femårsmarkeringen. AUF kommer alltid til å markere 22. juli slik at etterlatte og pårørende kan samles. Men jeg tror vi skal lytte til hva Støttegruppa mener, og så må vi føye oss etter hva de mener, sier Mani Hussaini.

Flere nyheter fra NRK Buskerud