Hopp til innhold

– Alt ligger til rette for å skape en av Norges største festivaler

Tons of Rock-sjef Svein Bjørge har nesten ikke fått med seg sin egen festival. Men han er likevel strålende fornøyd.

Festivalsjef Svein Bjørge.

Festivalsjef Svein Bjørge har nesten ikke sett noen konserter, men er likevel strålende fornøyd med Tons of Rock.

Foto: Silje Kolaas

Noen få timer før veteranene i thrash metalbandet Slayer går på scenen på Fredriksten festning, er det en sliten, men glad festivalsjef Svein Bjørge som snakker med NRK.

– Det har nesten ikke blitt noen konserter på meg, dessverre. Men sånn er det å være arrangør, man ender alltid opp med å sitte på kontoret døgnet rundt. Det blir knapt nok søvn, sier han.

For selv om tre dager med rock- og metalfestivalen Tons of Rock nærmer seg slutten, har festivalsjefen knapt nok fått med seg sitt eget arrangement.

– Jeg har et håp om å få med meg Sabaton, Anthrax og ikke minst Slayer i kveld. Men så er det rett tilbake til kontoret igjen. For oss er det en minst like viktig dag i morgen, nemlig nedrigg. Vi er nok ikke ferdig før på mandag kveld. Da kan vi puste ut og virkelig kjenne på hvordan dette gikk, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Silver på Tons of Rock

Silver spilte på Tons of Rock fredag kveld.

Foto: Per Ole Hagen/NRK

Noen barnesykdommer

Men selv om han har tilbrakt timevis bak lukkede dører på kontoret, har han likevel fått med seg den positive stemningen på festivalen.

– Jeg har gått på festivalområdet og fått bare fantastiske tilbakemeldinger fra publikum. Det er utrolig morsomt, jeg er en glad mann nå.

Tons of Rock

Det var godt vær og meget god stemning på Fredriksten festning fredag kveld.

Foto: Merete Kildahl/NRK

Så positive har folk vært, at man nesten skulle tro at absolutt ingenting har gått galt de tre siste dagene.

– Det hanglet litt på torsdag, også kom vi i rute på fredag. Men publikum har opplevd at alt har gått på skinner. Det er ikke vært noen køer til toalettene, det har ikke vært barkøer, bandene har gått på scenen nærmest på minuttet, og av igjen på minuttet, sier Bjørge, som likevel innrømmer at det har vært noen barnesykdommer.

– Det har vært noen småproblemer, men artistene og publikum har ikke merket noe særlig til det. Det er ting som man oppdager og irriterer seg over. Men sånn er det første gangen man arrangerer, det er umulig å forutse alt.

Også politiet i Østfold er strålende fornøyd med festivalen, som ikke har medført noe annet enn et par innbringelser for fyll.

– Det var vel én på torsdag, og én i går. I tillegg har det vært noen få innbringelser i dag, men alt i alt virker dette som et arrangement som har gått knirkefritt, opplyser Østfoldpolitiets operasjonsleder.

Ønsker å bygge videre

Tons of Rock

Tilskuerne har vært fra seg av begeistring for både festivalområdet og programmet for årets festival.

Foto: Merete Kildahl/NRK

Daglig leder Magne Rannestad i Fredriksten festnings venner, som har leid ut festningsområdet til festivalen, er også fornøyd med de tre siste dagene, og sier at Fredriksten trenger arrangementer som Tons of Rock.

Dermed burde det aller meste ligger til rette for at rockerne får oppleve sin nye katedral også neste sommer.

– Vi jobber for at vi skal fortsette videre med dette. Men det er klart at tallene og evalueringene i etterkant vil gi oss svarene på det, sier Svein Bjørge, og legger til;

– I mitt hode ønsker vi å bygge Tons of Rock på Fredriksten festning videre. Jeg tror alt ligger til rette for at vi skal kunne bygge en av de største festivalene i Norge her.