Hopp til innhold

Mangler kontrollplasser for vogntog

Vegvesenet må redusere vogntogkontrollene på Svinesund på grunn av plassmangel.

Ronny Lindesteg, Statens vegvesen

Gjennom vinteren har vegvesenet brukt denne plassen for å kunne holde igjen vogntog med kjøreforbud. Det får de ikke lov til, av sikkerhetshensyn. Derfor har de nå redusert vogntogkontrollene, forteller fagleder for utekontroll, Ronny Lindesteg.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Statens vegvesen har redusert kontrollvirksomheten på Svinesund, fordi de har for liten plass til å oppbevare vogntog med kjøreforbud.

Sjekk av utenlandske vogntog

Plassmangel gjør at vegvesenet må ha færre vogntogkontroller. Her fra en kontroll på Svinesund i fjor.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

Tidligere har vegvesenet holdt igjen opptil 25 vogntog av gangen, men de fleste av dem har blitt plassert på et område de ikke har lov til å bruke til dette.

Gjennom vinteren har de holdt igjen inntil 18 vogntog på en plass som kun er ment for omlasting.

– Vi har tøyd strikken i vinter. I og med at det var et enormt trykk og nye regler for vinterdekk, fikk vi mange kjøreforbud, sier fagleder for utekontroll, Ronny Lindesteg.

– Det var mange vogntog som ble satt der i påvente av å skifte dekk og andre ting.

– Håper vi er klare til vintersesongen

I samråd med brannvesenet, Statsbygg og de andre leietakerne på kontrollområdet, har de nå kommet frem til at det ikke er trygt nok å henstille vogntog med kjøreforbud på denne plassen.

– Det går på brannsikkerheten for området. Og det går på sikkerheten for både de som jobber her og sjåførene, sier Lindesteg.

Dermed står de igjen med sju plasser som er avholdt til vogntog med mangler. Lindesteg håper å finne en rask løsning på problemet.

– Kontrollvirksomheten per nå er redusert. Det kommer den nok til å være en stund fremover, så håper vi at vi finner felles løsninger og at vi er klare til vintersesongen, sier han.

Erik Graarud leder lastebileierforbundet i Østfold

Erik Graarud, leder for Lastebileierforbundet i Østfold.

Foto: Anne Ognedal / NRK

– Politikerne og Statens vegvesen ønsker at vi kontrollerer flere vogntog på grensa. Men det går i motsatt retning slik situasjonen er i dag.

– Må løses omgående

Llederen i Norges Lastebileierforbund i Østfold, Erik Graarud, mener man må finne en løsning på plassmangelen omgående.

Han liker svært dårlig at den fører til færre kontroller.

– Vi har ønsket flere kontroller. Det er tragisk at plassmangelen gjør at de må redusere kontrollvirksomheten. Der bør de nesten prøve å finne løsninger som nesten kan løses natta over.