Har ikke fått lister fra Incita

Arbeidstilsynet krever at Incita utleverer manglende timelister, lønnslipper og turnuser.

Hanne Luthen, Bøn sykehjem

Hanne Luthen i Arbeidstilsynet har fortsatt ikke fått timelister og andre dokumenter fra Bøn sykehjem, som blir drevet at Incita.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy/Fredrik Buer / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Den siste uken har Arbeidstilsynet hatt flere tilsyn ved det private helseforetaket Incitas sykehjem og bo- og omsorgstilbud i Akershus.

Ved Bøn sykehjem i Eidsvoll har ansatte jobbet 400 - 500 timer i måneden, og bare unntaksvis fått betalt for overtid. Det har også vært tilsyn ved Østsiden bo- og omsorgstilbud i Hurdal.

– Allerede på tirsdag og onsdag ba vi om å få disse dokumentene, og Incita har selv sagt at vi skal få det umiddelbart. I dag er det fredag, og vi har ikke fått listene, sier direktør for arbeidstilsynet i Akershus og Østfold, Hanne Luthen.

Hun krever nå at helseforetaket leverer de manglende listene omgående.

– Det er svært viktig for oss å få dette.

Doble vakter og ubetalt overtid

Tilsynet hos Incitas helseinstitusjoner kom i etterkant av Adecco-skandalen. Nå risikerer også dette selskapet å bli politianmeldt.

– Jobber de ansatte så mye som vi har avdekket så kan de ikke være i form til å yte sitt beste, sa Luthen til NRK da resultatet fra tilsynet ble kjent.

Hun frykter at lovbruddene har foregått i årevis, og beskriver det som alvorlig arbeidsmiljøkriminalitet.

Tre dager etter at tilsynet mot Incita startet, mangler Arbeidstilsynet fortsatt dokumentasjon fra flere av selskapets virksomheter.

Frykter for sikkerheten

Eidsvoll kommune frykter at ulovlig overtidsbruk ved Bøn sykehjem går ut over sikkerheten til beboerne.

Kommunen har kjøpt ti plasser ved det private sykehjemmet.

– Vi vil vurdere tiltak som sikrer de brukerne vi har på Bøn, slik at de får levert den tjenesten som vi forutsetter, sier Terje Teslo (Sp).

Kommunen vil også vurdere andre tiltak i forhold til sykehjemmet.

  • Vet du om lignende forhold eller har informasjon i til denne saken? Tips NRK på MMS: 1987 med kodeord: «tips», eller e-post: nett.ostland@nrk.no.