Hopp til innhold

Har funnet en mulig løsning på jordbærproblemet

Jordbær-soppen har vært krise for jordbærbønder over hele Norge, men en bonde i Lier kan ha funnet løsningen. Vi kan få norske bær ut i september.

Gråskimmel jordbær

SKADELIG: Gråskimmel har ødelagt store mengder bær i Norge.

Foto: Rasbak

I sommer har jordbærbønder over hele landet slitt med stadig større avlingsskader på grunn av soppsykdommen gråskimmel. Den beryktede jordbær-soppen begynte å spre seg i juni fra Sørlandet. Soppen ser også ut til å bli mer resistent mot sprøytemidler.

Ifølge Bama har det aldri vært så mye skade på bærene som i år og Senterpartiet mener det er nødvendig å gi jordbærbønder som har fått avlingen ødelagt av sopp en ekstraordinær tiltakspakke.

En storprodusent i Lier har funnet en løsning som ikke bare kan hindre gråskimmelsoppen i å spre seg. I Lier dyrkes bær som kan høstes så sent som i september.

Total ødeleggelse

– Hvis det er gråskimmel inne i en jordbærranke vil den smitte over på kart også har du det gående. Plutselig har du total ødeleggelse, sier jordbærbonde Bjørn Ekeberg.

Som andre jordbærbønder er han frustrert over gråskimmelskadene på årets avling. Så mye som halve avlingen kan råtne før de blir pakket og sendt til butikken. Masse regn og fuktighet øker problemet.

Hos Ekeberg i Lier produseres jordbærene i tunnel slik at de ikke blir ødelagt av hardt regn som regnes som hovedårsaken til gråskimmel. Frosne jordbærplanter fra Nederland sørger for at jordbærsesongen varer enda litt lenger.

Jordbærtunnel i Lier

REDNINGEN: Jorbærtunneler er redningen mot regnet som er jordbærenes største fiende.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Robot-eksperiment

– Når vi tar planta ut fra fryselageret lager vi en kunstig vår for den planta. På den måten kan vi forskyve jordbærsesongen utover hele sommeren, forteller Ekeberg.

De seneste plantene som plantes nå vil bli høstet i midten av august og utover i september.

Ekeberg jobber også med et eksperiment som skal knekke andre soppsykdommer som mjøldoggsmitte. Mjøldoggsmitte skader både jordbær og andre vekster.

– Vi skal utvikle en robot som går langs radene og lyser med ultrafiolett lys for å hindre mjøldoggsmitte, forteller han.