Har brukt 70 millioner

Fredriksten festning pusses i år opp for mer enn 20 millioner. I 2020 skal etterslep av oppussing være ajour.

Fredriksten festning, Halden

AJOUR I 2020. Vernemyndighetene har vurdert Fredriksten festning til å være en perle, som skal vernes. I standsettingen av festningen i Halden utføres etter hovedprinsippet for antikvarisk vedlikehold, der det gjelder er å minimalisere endringene for slik å bevare mest mulig av bygningen eller anleggets ekthet og opprinnelighet.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Det er brukt nærmere 70 millioner så langt, forteller Morten Kjølbo, festningsforvalter på Fredriksten - Forsvarsbygg Nasjonale Festningsverk til NRK.no.

Fra 2007 og fram til i dag har det vært jobbet sammenhengende med å bedre sikkerheten på festningen.

Det å sette murene i stand og brannsikre bygninger innenfor det enorme festningsanlegget har hatt høyeste prioritet.

Les også:

Morten Kjølbo, festningsforvalter Fredriksten

DE FLESTE MURENE ER PUSSET OPP. Morten Kjølbo, festningsforvalter på Fredriksten, forteller at oppussingen av murene på det nærmeste er unnagjort.

Foto: Rainer Prang / NRK

Må pusses opp for flere hundre millioner

Nasjonale Festningsverk presenterte sin verneplan for Fredriksten festning i november 2006.

Det var da klart, at det var et enormt etterslep av vedlikehold for festningen i Haldens del, og nærmere 200 millioner måtte til, for å hente inn forspranget tidens tann hadde.

I 2009 startet man med sikring av murene, og arbeidet har kommet langt.

- De aller fleste murene er nå tatt hånd om, og det er kun murene på Overberget, som gjenstår, sier Kjølbo.

Han forteller at med de ekstraordinære midlene, som er gitt gjennom staten i tiltakspakker, vil man være ajour med vedlikeholdsetterslepet rundt år 2020.

- Deretter vil vi være over på "vanlig vedlikehold", sier Kjølbo.

Les også:

Kaserna på Fredriksten festning

FÅR HOTELLSTANDARD. Kaserna på festningen (mursteinsbygning bak i bildet) får en radikal ansiktsløftning i år.

Foto: Rainer Prang / NRK

Pusser opp Kaserna

I år brukes det rundt tre millioner kroner på brannsikring.

- I tillegg skal Kaserna få en ansiktsløftning på rundt 20 millioner. Også her er det snakk om brannsikring, ombygging av bad og bytting av vinduer, sier Morten Kjølbo til NRK.

Kaserna var tidligere benyttet av Forsvaret som kurs- og konferansested, og er leid ut til private.

Kaserne brukes fortsatt som kurs- og overnattingslokaler, og nå heves standarden til hotellnivå ved at rommene pusses kraftig opp.

Les også:

Grensetreff for veteranbiler i Halden

STOR BREDDE I AKTIVITETENE. Fra opera til Amcar. Fredriksten festning er åpen for kulturinnslag av de fleste sorter. Amcar-treffet i Halden presenterer noe av det ypperste, som er laget av biler fra USA i årene 1920-2000 på sine årvisse samlinger.

Foto: Privat

Populært turistmål

Fredriksten festning i Halden er blant landets mest pupulære turistmål.

- I fjor hadde vi i overkant av 300.000 besøkende innenfor murene, og det er ikke usannsynlig at vi havner rundt dette antallet også i år, sier Kjølbo.

På festningen er det foruten store utendørs operaforestillinger, konserter og de ukentlige "Allsang på grensen"-showene, som vises hver sommer i Tv2, også en rekke andre aktiviteter.

Sykkelløpet "Grenserittet", som årlig trekker tusener av syklister til Halden og omegn, har sitt målområde på festningen.

I år arrangeres "Kanonrock" for første gang, en vegetarfestival får sin premiere innenfor festningsmurene, og som vanlig vil bilentusiaster innenfor amcar-genren treffes på Fredriksten i et helgestevne.

Mer og mer trekkes folk til aktiviteter gjennom hele året,.

I tillegg til julemarked kan man også oppleve historisk lysspill gratis det meste av året, samt delta i skattejakt etter geocacher med mobiltelefonen.