Hopp til innhold

Har beslaglagt 600-700 kilo cannabis

Ni personer er pågrepet og mellom 600 og 700 kilo med cannabis beslaglagt av Kripos etter Operasjon Hubris. Oslo-gjenger knyttes til smuglernettverket.

Belsag Hubris

BESLAG: Flere titalls kilo med narkotika ble beslaglagt fra denne bilen under etterforskningen.

Foto: KRIPOS

– De siste to ukene har en større etterforskning kalt Operasjon Hubris ført til flere store beslag ulike steder på Østlandet, forteller Kripos-sjef Ketil Haukaas på en pressekonferanse i formiddag.

Kripos-sjef Ketil Haukaas

Kripos-sjef Ketil Haukaas.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er ikke noen tvil om at vi står overfor en veldig stor narkotikasak.

Så langt er til sammen anslagsvis mellom 600 og 700 kilo narkotika beslaglagt. Ni personer er pågrepet, blant dem to danske statsborgere.

Narkotikaen har en gateverdi på mellom 70 og 105 millioner kroner.

I forrige uke ble tre personer pågrepet og varetektsfengslet i Innlandet politidistrikt. Torsdag ble to personer varetektsfengslet i Oslo tingrett, og fredag ble ytterligere fire menn varetektsfengslet i fire uker.

– Narkotikaen kommer fra utlandet og det er profesjonelle, organiserte kriminelle som følger narkotikaen inn i Norge, sier Haukaas.

De tre mennene som ble fengslet i Innlandet politidistrikt knyttes til et stort cannabisbeslag gjort av politiet i Elverum like før sankthans.

– Det vi fokuserer på nå er å gå etter mottakerapparatet her i Norge, men også selvfølgelig forfølge alle spor til utlandet, sier etterforskningsleder Eivind Borge.

Kripos har avdekket en betydelig innførselsåre for narkotika til Norge.

PRESSEKONFERANSE: Kripos orienterte om etterforskningen klokken 12 fredag.

Pågått over lang tid

Haukaas sier beslagene er oppsiktsvekkende store med tanke på at innsatsen ikke har vart lenger enn to uker. Han utelukker ikke at det blir gjort flere beslag. Kripos opplyser om at det nylig er gjort betydelige beslag i Danmark, men kan ikke gi mer informasjon om det per nå.

Eivind Borge med narkotikabeslag etter Operasjon Hubris

Eivind Borge har ledet Operasjon Hubris for Kipros. Her viser han fram deler av cannabis-beslaget som er gjort.

Foto: Ingvill Tandstad / NRK

Kripos-sjefen sier innførselen trolig har pågått i lang tid. Etterforskningsleder Eivind Borge sier operasjonen er et ledd i politiets innsats mot gjengene i Oslo.

– Vi ser at omsetningen av narkotika er veldig sentral for gjengmiljøene, så å gå etter deres innførselsårer er svært viktig for å kunne demme opp for den utviklingen vi har sett i Oslo øst og i gjengmiljøene i Norge.

Borge vil ikke si noe spesifikt om hvilke gjenger som er tilknyttet saken.

– Vi ser at det er personer som har relasjoner til flere nettverk og gjenger i Oslo-området.

Han tror gjengene vil merke beslagene på lommeboka.

– Det vil åpenbart få konsekvenser for økonomien i disse miljøene. At de føler et stort tap etter dette er det ingen tvil om, ifølge Borge.

To erkjenner delvis straffskyld

Av de fire mennene som ble fengslet fredag erkjenner to stykker delvis straffskyld. Én av dem, en 25 år gammel mann, forsvares av advokat Tom Barth-Hofstad.

Tom Barth-Hofstad

Advokat Tom Barth-Hofstad forsvarer en 25 år gammel mann som erkjenner straffskyld for oppbevaring av narkotika.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

– Han erkjenner straffskyld for å ha oppbevart partiet som er beslaglagt, men innførselen erkjenner han ikke straffskyld for, sier Barth-Hofstad.

En annen 25-åring erkjenner seg delvis skyldig.

– Han samtykker til fengslingen, sier mannens forsvarer, Trygve Staff.

Bernt Heiberg forsvarer en 30 år gammel mann.

– Han erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen. Han er inneforstått med at dette er en stor, omfattende sak som politiet trenger tid til å etterforske før han kan bli sjekket ut, noe han regner med vil skje, sier Heiberg.

Heller ikke den siste som ble fengslet i dag, en 32 år gammel mann, erkjenner straffskyld, ifølge hans forsvarer, Kirsten Sigmond.

Tidligere dømt for narkokrim i Danmark

De to danske statsborgerne ble varetektsfengslet i Oslo tingrett torsdag. De er siktet for innførsel av et parti hasj på godt over 100 kilo til Norge. Begge nektet straffskyld, men ble varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud samt full isolasjon i to uker.

De to, en mann i 50-årene og en mann i slutten av 60-årene, er kjent av dansk politi fra tidligere, skrev VG torsdag. Eldstemann er tidligere dømt for å ha organisert smugling av nesten 6 tonn hasj fra Marokko til Danmark på 90-tallet. Mannen i 50-årene er tidligere dømt for innførsel av 700 kilo hasj fra Nederland til Danmark.