Hopp til innhold

Har avsluttet søket etter antatt omkomne

Søket etter tre personer i Sørum avsluttes for kvelden og gjenopptas fredag morgen. Det er fortsatt fare for nye ras i området.

Sørum jordras

Nødetatene rykket ut etter melding om at tre personer er savnet etter et jordras ved Asakveien i Sørum torsdag ettermiddag.

Foto: Remi Presttun / Presstun media

Alle nødetater og store styrker med redningsmannskaper har i kveld vært på plass i Sørum kommune, der det har gått et massivt ras.

Det var lenge utrygt å søke i området, og det tok nesten tre timer etter raset før letemannskapene kom i gang i selve rasområdet. Ved 19.30-tiden bekreftet politiet at de ikke lenger lette etter overlevende, men etter antatt omkomne.

Det var klokken 15.55 at brannvesenet ble varslet om raset i Asakveien på Sørum. Raset er meldt å være 400 x 300 meter og 60 meter dypt.

Området er fortsatt ikke vurdert som trygt. Geologer fra NVE melder at det fortsatt er flytende masser og fare for nye ras.

Søket etter de antatt omkomne blir satt i gang igjen ved 07-tiden i morgen tidlig, dersom forholdene tillater det, opplyser politiet til NRK.

Jordskredet på Romerike

Trolig litauiske statsborgere

Det foregikk gravearbeider i rasområdet, og seks arbeidere jobbet der før raset gikk.

– Tre av dem evakuerte seg selv og tre er savnet. En traktor har også forsvunnet i massene. Vi har søkt med ambulansehelikopter og et Sea King-helikopter, sa innsatsleder på stedet, Knut Hammer tidligere i kveld.

De tre savnede er trolig litauiske statsborgere, og politiet jobber nå med å avklare deres identitet. Når identiteten er helt sikker, vil politiet varsle deres pårørende gjennom ambassaden, skriver politiet i en pressemelding.

Det var Romerikes Blad som først meldte om raset.

Teknisk vakt i Sørum kommune, Knut Mjønrud, ble tidlig kalt ut til rasstedet. Ifølge ham har det også to ganger tidligere vært ras i området, en gang på 80-tallet.

– Det er et stort leirras som har gått mellom Knasten og Kløfta, i et område der det tidligere også har vært leirras, sa han ved 17-tiden.

Ras i Sørum kommune

Dette bildet ble tatt bare minutter etter raset.

Foto: Odd Erik Ottesen / Privat

Har satt kommunal kriseledelse

Et Sea King- redningshelikopter var på stedet like før klokken 17.00, opplyser hovedredningssentralen til NRK. Norske redningshunder sendte fem hundeførere og en operativ leder til Sørum. Norges Geotekniske Institutt har sendt to geoteknikere til stedet for å bistå kommunen.

– Sørum kommune har satt kommunal kriseledelse, sier ordfører Marianne Grimstad Hansen.

Dette innebærer at politisk og administrativ ledelsen i kommune samler seg for å få orientering om hva som har skjedd. Kriseteamet til kommunen er på stedet og tar hånd om berørte.

– Det er viktig for oss nå å trygge situasjonen for dem som bor i området, og ta hånd om de berørte, sier ordføreren.

Tre personer er savnet etter et jordras i Sørum i Akershus.
Sørum
Foto: Andreas Jonassen / NRK
Ras på Sørum
Foto: Remi Presttun / NTB scanpix
Leirras