Hopp til innhold

Vil åpne portene til Botanisk hage

Grünerløkka har lite grønt og mange mennesker. Nå vil lederen for bydelsutvalget at Botanisk hage skal åpne portene.

Botanisk hage har vært stengt i nærmere 3 uker.

KORONASTENGT: Botanisk Hage er en del av Universitetet i Oslo (UiO) og har vært stengt i nærmere 3 uker på grunn av koronasituasjonen.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Grünerløkka er den bydelen, sammen med Sagene, som har minst grøntområder i forhold til hvor mange som bor her, sier bydelsutvalgsleder Geir Storli Jensen i Miljøpartiet De Grønne.

Bydelsutvalgsleder Geir Storli Jensen i Miljøpartiet De Grønne.

VIL ÅPNE: Geir Storli Jensen som er byutvalgsleder i Miljøpartiet De Grønne vil åpne Botanisk hage for å spre folk utover i grøntområdene.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Og vi bor tett. Da er det ekstra viktig at de grøntområdene vi har er tilgjengelige. Det kan bidra til å spre folk utover sånn at vi slipper for mye forsamlinger av folk nå som det er viktige at vi har avstand til hverandre.

Utfordrer Botanisk hage til å være kreative

I uka som kommer er mange oslofolk, som ellers ville reist på påskeferie, hjemme i byen. Yr melder opp mot 13 grader og strålende sol de nærmeste dagene.

– Det er mange butikker og næringsdrivende i bydelen som tenker kreativt og er flinke til å finne gode løsninger slik at man kan holde åpent og samtidig gjøre det trygt og unngå smittefare. Jeg vil utfordre Universitetet i Oslo til å tenke nytt, om det er noe de kan gjøre for å åpne på en god måte, sier Geir Storli Jensen (MdG).

– Kan ikke åpne for ansatte eller publikum

Lederen for bydelsutvalget sier at folk i bydelen er flinke til å ta hensyn og gi hverandre plass. Han foreslår at Botanisk hage kunne vurdere å slippe inn bare noen av gangen for å unngå trengsel.

– Botanisk hage er jo gjerdet inn og har vakthold til vanlig også. Og kanskje man ikke trenger å åpne drivhusene. Naturopplevelser er ekstra viktige nå som folk må holde seg mye hjemme.

Lederen for Botanisk Hage i Oslo, Tor Carlsen, sier de ikke har mulighet til å åpne, selv for små folkemengder.

Tor Carlsen, leder av Botanisk hage i Oslo

EKSTRAORDINÆRT: Tor Carlsen som er leder av Botanisk Hage i Oslo forklarer at de har ekstraordinære sikkerhetstiltak gående.

Foto: Universitetet i Oslo

– Det tror jeg ikke er realistisk. Botanisk hage er en del av Universitetet i Oslo. Universitet er stengt etter beskjed fra departementet. Sånn sett har ikke vi myndighet til å åpne for noen, verken for ansatte eller publikum. Vi har kun fått dispensasjon til å ha noen mennesker på jobb, sier Carlsen.

Botanisk hage skiller seg ut fra en vanlig park

Lederen i Botanisk Hage forklarer at noe av grunnen til at de ikke kan åpne er at de har levende planter som brukes av forskere over hele verden. Noen av plantesamlingene er også av truede arter.

Det er særlig blomsten krokus som blomstrer i Botanisk Hage nå

KROKUSEN BLOMSTER: Til tross for at porten til Botanisk hage er stengt blomstrer krokusen. Denne typen krokus heter Crocus Malyi.

Foto: Universitetet i Oslo

Av den grunn skiller Botanisk hage seg ut fra en vanlig park og er i en spesiell situasjon forklarer han.

– Våre planter er en forskningssamling. Det er uerstattelig materialet. Det ville vært helt katastrofe for oss om vi måtte åpne nå uten ansatte på jobb.

– Det viktigste er sikkerheten til de ansatte, som nå er på jobb for å opprettholde plantene. Det er også av hensyn til sikkerheten til publikum. Nå er det ikke trygt og ferdes i Botanisk hage.

– Derfor klarer vi ikke å åpne nå for publikum uten å sette besøkende, ansatte og planter i fare.

Denne plakaten henger utenfor Botanisk Hage i Oslo og forklarer hvorfor Botanisk Hage er stengt

RESTRIKSJONER: Denne plakaten henger utenfor porten til Botanisk hage i Oslo. Selv om Botanisk hage er stengt for publikum er det fortsatt noen ansatte på jobb for å ta vare på plantene. Disse har fått dispensasjon.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK