Hopp til innhold

Håper på humoristisk valgkamp

Ungdommer i Sarpsborg ønsker seg politiske saker som engasjerer dem under høstens valgkamp. De håper også på humor og enkel språkbruk blant politikerne.

Ali og Danzile

Ali og Danzile håper på humor under høstens valgkamp. Ali er førstegangsvelger og skal bruke stemmeretten, mens Danzile ikke er gammel nok.

Foto: Victoria Ose / NRK

Valglogo

– Jeg har tvilt litt på om jeg skal bruke stemmeretten, men jeg tenker at jeg får gjøre det siden jeg har muligheten, sier Renate Sandem Hansen. Hun er 18 år og førstegangsvelger. Det samme er Ali Alsalehi. Begge forteller at det ikke er et stort politisk engasjement i omgangskretsene deres. Ali håper på humor i årets valgkamp og en språkbruk som er lett å forstå.

– Det er seriøse greier med valg, og det er viktig å bruke stemmeretten, men jeg skulle ønske det var litt mer humor over det hele, kanskje det ville fått flere unge engasjert, sier han.

Renate Sandem Hansen

Renate er førstegangsvelger, men har foreløpig ingen politisk sak hun brenner for.

Foto: Victoria Ose / NRK

Renate bestemte seg for å bruke stemmeretten fordi hun mener det er viktig å delta i samfunnet, men har foreløpig ingen spesiell politisk sak hun brenner for.

– Nei, det har jeg ikke, men jeg vil bruke stemmeretten uansett. Jeg synes partiene er flinke til å gi ut informasjon under valgkampen med flyers blant annet, også er de jo synlige i media fremover, sier hun.

Slik bidrar du på #NRKvalg

– Bruk sosiale medier

Professor for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, er enig med ungdommene i at humor er et viktig virkemiddel for å øke valgdeltakelsen.

– Her er det et spørsmål om å være kreativ, om man er villig til å bruke sosiale medier, gjøre ting som folk synes er morsomt og som engasjerer. I disse dager har vi mange flere muligheter for å nå ut til folk og spre interesse. Sosiale medier er for eksempel en ny kanal politikere og kommunene bør benytte seg av, sier han.

Er de flinke nok til det, syns du?

– Nei, det syns jeg ikke, men de politiske partiene er nok flinkere enn kommunene.

Etterlyser ungdomssaker

Sarpsborg kommune tilbyr i år forhåndsstemming ved videregående skoler i håp om å øke valgdeltakelsen blant unge.

Tor Gudmund Lode Østmo er 24 år, og også han skal stemme ved årets kommune- og fylkestingsvalg. Østmo tror det er like viktig med politiske saker som engasjerer ungdommen som muligheten til å forhåndsstemme.

– Man må bli motivert til å bruke stemmeretten. Hvis ikke man bryr seg om noe, er det vanskelig å bli politisk motivert. Jeg tror den største utfordringen for politikerne er å fronte saker som ungdommer synes det er relevant å engasjere seg i, sier han.